Решаващо гласуване за АКТА в ЕП

В комисията по международна търговия на Европейския парламент предстои решаващо гласуване за търговското споразумение АКТА, което предизвика протести в цяла Европа, предаде БГНЕС.

Евродепутатите ще избират между три възможни подхода. Първият е да откажат да одобрят споразумението. Предлага го докладчикът по темата – британецът Дейвид Мартин от групата на социалистите, с мотив, че в подобни документи трябва ясно да се определя какъв е обхватът им и как ще бъдат защитени личните свободи – за да се избегнат непредвидени тълкувания.

Втората опция на ресорната комисия е да даде зелена светлина на АКТА – такова предложение са взели двама евродепутати - от Германия и Швеция, които членуват в Европейската народна партия.

Има и трети, междинен вариант, предложен от британски консерватор – Европейският парламент да отложи гласуването до произнасянето на Европейския съд.

Ако все пак комисията по международна търговия каже "да" или "не" на споразумението, то ще трябва да бъде окончателно гласувано през юли, като прогнозите са в пленарната зала да бъде подкрепено взетото в четвъртък от ресорната комисия решение. Информацията е на БНР.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини