ЦРУ създала най-злия компютърен вирус "Флейм"

Oпределяният като най-сложeн и зловреден компютърен вирус "Флейм" се оказа, че е изработен съвместно от САЩ и Израел като кибероръжие за крадене на информация от иранската ядрена програма.

Разкритието е на щатския "Вашингтон Пост", който се позовава на анонимни официални представители.

Вирусът е открит в различни части на света, сред които Близкият изток, Европа, Северна Америка и Азиатско-тихоокеанският регион.

Натоварена с компютърния шпионаж Американската Национална агенция за сигурност и ЦРУ са работили с израелската армия за създаване на кибероръжието, който е предназначено да прониква в ирански компютърни мрежи, да копира файлове, да прави скрийншотове и дискретно да препраща тази информация.

"Флейм" съществува от четири години, но не е бил идентифициран преди края май т.г. от руския създател на антивирусни програми "Касперски Лаб".

Фирмата отбеляза, че степента му на сложност е такава, че предполага държавна помощ в създаването му.

Преди десетина дни експерти от компанията за антивирусен софтуер "Симантек" обявиха, че кибершпионинът е изчезнал безследно, след като е получил заповед да се самоунищожи.

"Флейм" няма за цел да трие информация, а да я събира. Веднъж след като компютърът е инфектиран, вирусът изпълнява сложна поредица от действия, като може да "подслушва" трафика в интернет.

Той прави скрийншотове, записва гласови разговори, компресира ги, а след това да ги изпраща към авторите си.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини