ACTA е мъртва!

Европейският парламент отхвърли окончателно и с голямо мнозинство търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA)!

478 депутати гласуваха срещу документа, 39 го подкрепиха, а 165 се въздържаха.

Днешното решение означава, че нито ЕС като цяло, нито отделни държави членки ще могат да се присъединят към ACTA, т.е.

Споразумението не може да се превърне в закон за Европейския съюз.

Това е първият път, когато парламентът упражнява правото си по Лисабонския договор за отхвърляне на международно търговско споразумение.

"Удовлетворен съм, от това че парламентът последва препоръката ми за отхвърляне на ACTA", заяви докладчикът Дейвид Мартин, повтаряйки мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите. От друга страна той обърна внимание и на нуждата от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост, като един от "градивните елементи на икономиката на ЕС".

Основният защитник на ACTA от страна на ЕНП — Кристофър Фелнер, заяви в дебата преди гласуването, че парламентът трябва да отложи окончателното гласуване до произнасянето на Съда на ЕС по съвместимостта на ACTA с договорите на ЕС.

По време на дискусиите за ACTA парламентът преживя безпрецедентно пряко лобиране от хиляди граждани на ЕС, които призоваваха за отхвърляне на споразумението в улични демонстрации, в съобщения до електронните пощи на членовете на Европейския парламент и обаждания до офисите им. Парламентът получи и петиция, подписана от 2,8 млн. граждани от цял свят, призоваваща към отхвърляне на документа.

Споразумението, договорено от ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария, трябваше да засили спазването на правата върху интелектуалната собственост и борбата с онлайн пиратството и вноса на фалшифицирани стоки.

Източник: www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини