България се включва в Общоевропейски ден на протест срещу ACTA

9 юни е обявен за Общоевропейски ден на протест срещу АСТА.

Протестът в София ще започне в 12 ч. на пилоните на НДК, съобщиха организаторите.

Припомняме, че на 15 февруари правителството прие решение за спиране на процедурата по сключване от страна на България на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между ЕС и неговите държави-членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ. С това на практика България спря всякакви действия по влизането в сила на споразумението, включително по ратифицирането му. Решението за одобряване на АCТА бе прието на заседание на Министерския съвет на 16 ноември 2011 г. Споразумението беше подписано на 26 януари 2012 г. в Япония от ЕС и 22 държави-членки.

Споразумението третира търговските аспекти на правата на интелектуална собственост, които са предмет на общата търговска политика на ЕС. Единствено наказателноправните разпоредби на АCТА са от споделена компетентност на ЕС и на държавите-членки. Ето защо Решението на Съвета за подписване на АCТА от ЕС е прието единодушно от всички 27 държави-членки през м. декември 2011 г. и страна по Споразумението са ЕС и нейните държави-членки.

За сключване и влизане в сила на Споразумението е необходимо съгласие от Европейския парламент и ратифицирането му от всички държавите-членки. Предстои обсъждането на АCТА от Европейския парламент, като непостигането на съгласие от него ще доведе до прекратяване на процедурата по сключването му.

Независимо, че АCТА още не е факт, в много държави-членки на ЕС, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането на АCТА и защитата на гражданските права и свободи и по специално тези на потребителите в интернет. АCТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост. В резултат, по информация от Постоянното ни представителство в Брюксел, Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия все още не са подписали споразумението, като Германия вероятно ще изчака обсъждането в Европейския парламент. Правителствата на други страни като Полша и Чехия се обявиха за замразяване на инициираните процедури за ратификация до оценка на въздействието на АCТА.

На 26 януари тази година, представителите на 22 страни - членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Новината за това, че България подкрепя противоречивото търговско споразумение за дни обиколи интернет пространството и предизвика негативната реакция на редица граждани, потребите в интернет, неправителствени организации, блогъри, музиканти, кинаджии и политици. Anonymous дори хакнаха интернет страницата на българската организация за авторски права ПРОФОН, която заедно с още няколко организации като Музикаутор, Театъраутор, Артистаутор, както и продуцентски компании се обърнаха на 3 февруари с отворено писмо до председателя на НС и министри в подкрепа на АСТА.

На 11 февруари хиляди излязоха на улицата, въпреки минусовите температури, за да кажат "Баста на ACTA". Протести имаше в 17 града на България, както и в редица страни на Европа и по света.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини