Русия прие спорния закон за забранените сайтове

Съветът на Федерацията одобри на 18 юли закон за създането на единен регистър на домейните и сайтовете в Русия с противозаконно съдържание.

Законът предвижда да бъде създаден списък със сайтове, опасни за деца – детско порно, указания за приготвяне на наркотици и извършване на самоубийства. В такива случаи е възможно вписването на сайтовете в регистъра още при досъдебно производство.

При друга забранена информация решение за спирането на сайт трябва да вземе съда. Мониторинг на сайтовете ще прави специална некомерческа организация. Тя ще сигнализира Роскомнадзор, който пък трябва да предупреди собственика на сайта. Ако незаконното съдържание не бъде махнато в рамките на едно денонощие от собственика, това трябва да направи хостинг-провайдърът, на чиито сървъри е сайтът. Ако и той не реагира, страницата попада в регистъра. Решението за включване в регистъра може да се оспорва в съда през следващите три месеца. Списъкът започва да се създава от 1 ноември 2012 год.

Въвежда се задължителна маркировка за сайтове, телевизионни  и радиопрограми по възрастови категории, пише още lenta.ru.

Приемането на законопроекта бе съпроводено от многобройни критики. Експерти и интернет общности се опасяват от цензура, прикрита под формата на благордни намерения. Против законопроекта, който вече е закон се обявиха руските Уикипедия, Яндекс, Обединена компания Афиши и Рамблер, Mail.Ru Group, Google и други интернет компании.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини