Решаващо гласуване за АКТА в Старсбург

Европейската комисия призова евродепутатите да не отхвърлят международното споразумение за борба с фалшификатите АКТА на днешното им гласуване, предаде Стандарт нюз.

"Няма нищо, което да предизвиква опасения в този текст. АКТА не е посегателство над свободите ни, а е защита на начина ни на живот", заяви европейският комисар за търговията Карел Де Гухт по време на дебатите в ЕП в Страсбург. По думите му гласуване против АКТА би навредило на защитата на интелектуалната собственост в цял свят. Гухт подчерта, че не съществува алтернативен проект, който в кратки срокове да замени АКТА.


Днес европейските депутати трябва да се произнесат за бъдещето на силно оспорвания текст, който си поставя за цел да се бори срещу фалшификациите в широкия смисъл на думата - от лекарствата и други стоки до незаконното сваляне на файлове в интернет.

Твърде вероятно е споразумението АКТА да бъде отхвърлено. Пет комисии на ЕП вече гласуваха против него през последните седмици. Левицата, зелените и повечето либерали изтъкнаха "опасното естество" на текста, защото би разрешил на интернет доставчиците, под претекста за борбата срещу нелегалното сваляне на файлове, да дават на правоносители АйПи адресите на заподозрени интернет потребители.

"Не е работа на интернет доставчиците да са интернет полиция, това е много опасно", заяви докладчикът по текста британският лейбърист Дейвид Мартин, който призова да се отхвърли споразумението.

Консерваторите пък поискаха да се отложи гласуването, за да има време Европейският съд, който бе сезиран от ЕК, да се произнесе дали АКТА е съвместимо с европейските договори.

Споразумението бе подписано на 26 януари в Токио от 22 от 27-те страни на ЕС, както и от САЩ, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария, Мексико и Мароко.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини