Mini E неудобен заради голямата си батерия?

Известна изненада е, че основното оплакване, което е било получено от водачите на електрическия Mini E, всъщност не е било насочено към максималната дистанция на модела, а към размера на батерията.

Разбира се, дистанцията също остава известен проблем, особено в подобно студено време, когато изхабяването на батерията може да бъде много по-страшно. 

От University of California-Davis са попитали 57 водачи на Mini E за впечатленията си от електрическия градски модел, след като са го ползвали ежедневно. Ежедневно те са изминавали по около 50 км, което пасва идеално на максималната дистанция на колата. Около 45 % от запитаните са казали, че с едно зареждане могат да бъдат изминати около 160 км. Въпреки това мнозинството говори за дистанция между 110 и 160 км. 

Общото впечатление от колата е по-скоро положително, но повечето хора казват, че биха предпочели друга кола, ако се нуждаят от задни седалки или от по-практичен багажник. Съответно, за да се поберат всичките приблизително 5 000 литиево-йонни батерийни клетки, инженерите на BMW е трябвало да премахнат задните седалки. 

Макар и подобна конфигурация да не пречи на стоящите отпред, то тя на практика намалява наполовина достъпните пасажерски места. Багажното място също е драстично редуцирано. Това на практика обаче са проблеми, които може и да бъдат решени с BMW ActiveE – следващата стъпка от електрическата програма на баварския концерн, като няколко прототипа отново ще бъдат дадени на клиенти за тестване.

Въпросният прототип ще бъде базиран на по-големия BMW 1-Series Coupe, като батериите ще бъдат скрити под пода на багажника. По този начин колата ще може да запази своята конфигурация с четири места. Освен това батериите са по-малки благодарение на по-модерната технология.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини