Tesla обяви шесто поред намаляване на цените на водещи модели в САЩ

Американската компания за производство на електромобили и други иновации в областта на високите технологии "Тесла" (Tesla Inc.) обяви, че ще намали цените за някои от своите електрически превозни средства "Модел Уай" (Model Y) и "Модел 3" (Model 3) в САЩ. Това показа снощи сайтът на компанията, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, е това е шестият път, когато компанията понижава цените си в САЩ тази година.

"Тесла", която трябва да отчете резултатите за тримесечието януари-март в по-късно днес, намали цените на своите превозни средства с "дълъг пробег и високи динамични характеристики" модели "Уай" с 3000 долара, а тези на Модел 3, който е със задно предаване - с 2000 долара до 39 990  долара. 

Ръководената от Илон Мъск компания е намалила цените в САЩ на своя базов "Модел 3" с 11 на сто от началото на годината, а на базовия модел "Уай" - с 20 прцента в момент, когато администрацията на президента Джо Байдън се готви да въведе по-строги стандарти, които ще ограничат данъчните кредити за електромобилите..

Компанията също така неотдавна понижи цените в Европа, Израел и Сингапур, както и в Япония, Австралия и Южна Корея, разширявайки кампанията за отстъпки, която започна в Китай през януари в опит да стимулира търсенето.  

На този фон "Тесла" отчете 4 на сто ръст на доставките през първото тримесечие, което е спад спрямо увеличените с 17,8 на сто доставки през последното тримесечие на миналата година.

Наред с това, агресивното намаляване на цените също породи опасения относно рентабилността на базираната в Остин, щата Тексас, компания.

Въпреки че се очаква "Тесла" да отчете 24,2 на сто ръст на приходите си на годишна база през първото тримесечие до 23,29 милиарда долара, прогнозата на анализаторите за средната печалба е понижена с около 2,4 на сто, по данни на "Рефинитив" (Refinitiv).

От началото на годината към закриването на търговията вчера, акциите на "Тесла" са поскъпнали с малко под 50 на сто, отбелязва Ройтерс. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини