Топ хидролог: Полезните ходове са малко. Перничани готвят протест

„Темата с кризата с водата в Перник се преекспонира в медиите. Специалистите в тази област не сме взимали публично участие и то точно по тази причина. Когато се преекспонира един проблем, той по-трудно ще се разреши. Хората имат пълно право да негодуват“. Това каза пред БНР проф. Павел Пенчев, хидрогеолог и председател на Българската асоциация по подземни води.

В предаването „Преди всички“ той уточни, че язовир „Студена“ е добре познат и има достатъчно информация за него:

„Той няма голям обем, може да се напълни сравнително бързо - една висока вълна ще го напълни с 10% и същевременно може да се изпразни много бързо. Смятам, че няма умисъл в източването на язовира“.

Според проф. Пенчев основната причина е липсата на добър административен капацитет:

„Не трябва да пропускаме и факта със засушаването и намаляването на водните ресурси в общ мащаб".

По думите на професора водата от пещерите би напълнила водния басейн с едва 2-3%:

„Проблемът не може да се разреши бързо. Всякакви дейности и дискусии трябва да се преустановят и да се тръгне към инженерно правилно решение. Полезните ходове са малко. Неминуемо ще дойде висока вълна и тя ще вкара 10 млн. кубика за едно денонощие. Въпросът е, че този язовир трябва да се управлява изключително внимателно. След като частично се подобри положението, трябва да се спрат оттоците и загубите. В това отношение всички институции, които са ангажирани, работят правилно. Но не могат да напълнят язовира. Хората трябва да се научат да пестят водата... Ние сме предложили идеи, които не се изтъкват в общественото пространство, но те са в напреднала фаза... В следващите 1-2 месеца тези въпроси постепенно ще бъдат разрешени“.

Къде е отговорността на държавата

Камелия Радева, част от инициативния комитет „Спаси Перник“, каза:

„Трябва повече достоверна и навременна информация от страната на отговорните институции. Все още действията са хаотични и трябва създаване на ред… Трябват по-малко думи и повече работа... За съжаление водният режим не е еднакъв за всички. В квартал „Църква“ проблемът е много тежък. Там проблемът не е и ясен... Трябва да говорим за една реципрочност - ако гражданин наруши закона, държавата ще го санкционира. В случая държавата причини една безпрецедентна хуманитарна криза с видимо много тежки последици. Къде е отговорността на държавата?“.

Радева уточни, че активно се подготвя протест на 11 януари - ще има автомобилно шествие под наслов „Къде ни е водата?“. 

Интервюто с проф. Павел Пенчев и с Камелия Радева можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини