Профилът на телефонния измамник – безработен, нискообразован циганин

Трайно расте броят на регистрираните телефонни измами. Това сочи съвместно изследване на прокуратурата и студенти от УНСС, обхващащо периода от 2011 до 2015 година.

През 2011 г. има 286 регистрирани телефонни измами. 31 от тях са разкрити. През 2015 г. броят им вече се е увеличил на 918 телефонни измами, от които 85 са разкрити.

Източници на данни за изследването са централната полицейска статистика, официалните данни на прокуратурата. Студентите от УНСС анализирали почти 1000 медийни публикации.

„Около 1/10 от телефонните измами биват разкрити от полицията”, коментира на пресконференция в Съдебната палата Сава Петров, началник отдел „Аналитичен” във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

„Тежко пострадал роднина, който се нуждае от скъпоструваща операция“, остава един от основните способи на измамниците върху жертвите им.

Друга версия на измамниците е да съобщят на близките, че е възникнала катастрофа, при която е пострадал техен роднина.

В около 65 % от този вид престъпления извършителите играят с чувствата на жертвите си чрез тези две основания.

Популярен способ на измамниците, но в по-малко случаи – 14 %, е да съобщят за реализирано пътнотранспортно произшествие, в което е участвал близък роднина и е причинил смърт.

93 % от телефоните измамници са мъже. Има и жени, които обикновено са приятелки на основните извършители. Измамниците са на възраст между 18 и 55 години. Над 65 % са млади - между 18- и 35-годишни. Те са безработни, с относително ниско образование, някои от тях са осъждани, като често присъдите са за такива престъпления.

Телефонните измамници са „предимно роми, живеещи в областите Велико Търново, Плевен и Русе”.

Организацията на групите за телефонни измами обикновено е на три нива. На първото ниво са т.нар. „въртячи”, които влизат в пряк контакт с потърпевшите по телефона, представяйки се за техни близки, роднини, приятели или длъжностни лица. На второто ниво са „хората с коли”, които транспортират парите от измамените до извършителите. На третото ниво са т.нар. „мулета” или „посредници”, които вземат парите от преносителите.

Пострадалите от телефонни измами са предимно жители на градовете. Най-много измамени има в София град - 143, Варна област - 113, област Русе - 91, Старозагорска област - 62, област Бургас - 55. Около 87,5 % от измамените са възрастни хора, със средно или по-високо образование, ползващи стационарни телефони.

Увеличава се и размерът на поисканата сума при опитите за телефонна измама. През 2015 г. той е два пъти и половина по-голям, спрямо 2011 година.

За целия период 2011-2015 г. за телефонни измами са оправдани само 16 души. В повече от половината случаи (55 %) обаче доминират условните наказания. Няма нито един осъден с наказание „лишаване от свобода” над 5 години.

Новообразуваните досъдебни производства през 2011 г. са били 670. В следващите години броят им расте, като през 2015 г. са образувани 1954 досъдебни производства. 111 досъдебни производства са прекратени през миналата година.

По отношение на наказанията, през 2011 са осъдени 78 телефонни измамници, а през 2015 г. - 129 лица.

По време на пресконференцията бяха съобщени случаи, при които в един човек има 80 000 сим карти.

Ще бъде създаден видеоклип, който ще се върти по националната телевизия във времето, когато хората, които най-често стават жертва на телефонни измами, са пред телевизорите. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров се е срещнал с ръководството на националната телевизия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини