Профилът на телефонния измамник – безработен, нискообразован циганин

Трайно расте броят на регистрираните телефонни измами. Това сочи съвместно изследване на прокуратурата и студенти от УНСС, обхващащо периода от 2011 до 2015 година.

През 2011 г. има 286 регистрирани телефонни измами. 31 от тях са разкрити. През 2015 г. броят им вече се е увеличил на 918 телефонни измами, от които 85 са разкрити.

Източници на данни за изследването са централната полицейска статистика, официалните данни на прокуратурата. Студентите от УНСС анализирали почти 1000 медийни публикации.

„Около 1/10 от телефонните измами биват разкрити от полицията”, коментира на пресконференция в Съдебната палата Сава Петров, началник отдел „Аналитичен” във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

„Тежко пострадал роднина, който се нуждае от скъпоструваща операция“, остава един от основните способи на измамниците върху жертвите им.

Друга версия на измамниците е да съобщят на близките, че е възникнала катастрофа, при която е пострадал техен роднина.

В около 65 % от този вид престъпления извършителите играят с чувствата на жертвите си чрез тези две основания.

Популярен способ на измамниците, но в по-малко случаи – 14 %, е да съобщят за реализирано пътнотранспортно произшествие, в което е участвал близък роднина и е причинил смърт.

93 % от телефоните измамници са мъже. Има и жени, които обикновено са приятелки на основните извършители. Измамниците са на възраст между 18 и 55 години. Над 65 % са млади - между 18- и 35-годишни. Те са безработни, с относително ниско образование, някои от тях са осъждани, като често присъдите са за такива престъпления.

Телефонните измамници са „предимно роми, живеещи в областите Велико Търново, Плевен и Русе”.

Организацията на групите за телефонни измами обикновено е на три нива. На първото ниво са т.нар. „въртячи”, които влизат в пряк контакт с потърпевшите по телефона, представяйки се за техни близки, роднини, приятели или длъжностни лица. На второто ниво са „хората с коли”, които транспортират парите от измамените до извършителите. На третото ниво са т.нар. „мулета” или „посредници”, които вземат парите от преносителите.

Пострадалите от телефонни измами са предимно жители на градовете. Най-много измамени има в София град - 143, Варна област - 113, област Русе - 91, Старозагорска област - 62, област Бургас - 55. Около 87,5 % от измамените са възрастни хора, със средно или по-високо образование, ползващи стационарни телефони.

Увеличава се и размерът на поисканата сума при опитите за телефонна измама. През 2015 г. той е два пъти и половина по-голям, спрямо 2011 година.

За целия период 2011-2015 г. за телефонни измами са оправдани само 16 души. В повече от половината случаи (55 %) обаче доминират условните наказания. Няма нито един осъден с наказание „лишаване от свобода” над 5 години.

Новообразуваните досъдебни производства през 2011 г. са били 670. В следващите години броят им расте, като през 2015 г. са образувани 1954 досъдебни производства. 111 досъдебни производства са прекратени през миналата година.

По отношение на наказанията, през 2011 са осъдени 78 телефонни измамници, а през 2015 г. - 129 лица.

По време на пресконференцията бяха съобщени случаи, при които в един човек има 80 000 сим карти.

Ще бъде създаден видеоклип, който ще се върти по националната телевизия във времето, когато хората, които най-често стават жертва на телефонни измами, са пред телевизорите. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров се е срещнал с ръководството на националната телевизия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини