Национална инфокампания за превенция на телефонните измами (видео)

За инициативата на МВР бе изготвен видеоклип, който ви предоставяме по-долу.

Национална информационна кампания за превенция на телефонните измами започва днес Министерство на вътрешните работи. Подробности за инициативата бяха съобщени на пресконференция в ГД "Национална полиция" от директора главен комисар Ангел Антонов. Представен бе 34-секунден видеоклип, изготвен от пресцентъра на МВР в сътрудничество с експерти от Националната полиция.

"Информационната кампания е форма на превенция. Основната цел е запознаване на обществото с механизма на извършване на една от най-често използваните в страната телефонни измами, както и запознаване на хората с начина, по който най-ефективно може да бъде пресечена", заяви Антонов.
От началото на годината следим много внимателно тенденцията в развитието на телефонните измами в страната. Анализът показва, че има увеличение и на опитите, и на извършените престъпления, съобщи комисар Атанас Илков, началник на отдел "Криминална полиция" в ГДНП. За 9-те месеца на 2011 година регистрираните телефонни измами в страната са 210, като са задържани 43 измамници. За същия период на тази година имаме регистрирани 302 реализирани измами и опити за измами, като са задържани 57 извършители.
Илков уточни, че успоредно с информационната кампания, клипът, който пресъздава реално извършваща се телефонна измама, ще бъде предоставен на младшите районни инспектори в областните дирекции и те, в срещи с хората в  малките населени места ще проведат допълнителни разяснения.
Главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Престъпления против собствеността” в ГДНП съобщи, че при проведени 8 полицейски операции през 2011 година под ръководството на главната дирекция са задържани 25 извършители на телефонни измами, за които има данни, че са съпричастни към 85 измами за над 300 хиляди лева.
През 2012 година до момента под ръководството на ГДНП са проведени 4 полицейски операции по линия "телефонни измами", при които са задържани 16-ма.

В Асеновград през послединте месеци немалко възрастни хора също бяха атакувани чрез телефонните слушалки и изгоряха с пари. През юни 77-годишна баба се прости с 1000 лева, като само за същия ден в полицейското управление са постъпили още 6 такива сигнала. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини