Национална инфокампания за превенция на телефонните измами (видео)

За инициативата на МВР бе изготвен видеоклип, който ви предоставяме по-долу.

Национална информационна кампания за превенция на телефонните измами започва днес Министерство на вътрешните работи. Подробности за инициативата бяха съобщени на пресконференция в ГД "Национална полиция" от директора главен комисар Ангел Антонов. Представен бе 34-секунден видеоклип, изготвен от пресцентъра на МВР в сътрудничество с експерти от Националната полиция.

"Информационната кампания е форма на превенция. Основната цел е запознаване на обществото с механизма на извършване на една от най-често използваните в страната телефонни измами, както и запознаване на хората с начина, по който най-ефективно може да бъде пресечена", заяви Антонов.
От началото на годината следим много внимателно тенденцията в развитието на телефонните измами в страната. Анализът показва, че има увеличение и на опитите, и на извършените престъпления, съобщи комисар Атанас Илков, началник на отдел "Криминална полиция" в ГДНП. За 9-те месеца на 2011 година регистрираните телефонни измами в страната са 210, като са задържани 43 измамници. За същия период на тази година имаме регистрирани 302 реализирани измами и опити за измами, като са задържани 57 извършители.
Илков уточни, че успоредно с информационната кампания, клипът, който пресъздава реално извършваща се телефонна измама, ще бъде предоставен на младшите районни инспектори в областните дирекции и те, в срещи с хората в  малките населени места ще проведат допълнителни разяснения.
Главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Престъпления против собствеността” в ГДНП съобщи, че при проведени 8 полицейски операции през 2011 година под ръководството на главната дирекция са задържани 25 извършители на телефонни измами, за които има данни, че са съпричастни към 85 измами за над 300 хиляди лева.
През 2012 година до момента под ръководството на ГДНП са проведени 4 полицейски операции по линия "телефонни измами", при които са задържани 16-ма.

В Асеновград през послединте месеци немалко възрастни хора също бяха атакувани чрез телефонните слушалки и изгоряха с пари. През юни 77-годишна баба се прости с 1000 лева, като само за същия ден в полицейското управление са постъпили още 6 такива сигнала. 

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини