Телефонните измамници набирали куриери по обяви за работа

Телефонни измамници набират куриери, които да вземат парите от жертвите и да им ги предадат, по обяви за работа, качени във вестници или интернет. Тарикатите звънели по телефона на безработните и им предлагали да изкарат за половин – един час едни бързи и лесни 40-50 или дори 100 лв., пише в. "Монитор".

Работата била лека, те просто трябвало да отидат с такси или пеш до определен адрес, да вземат пакета, който ще им дадат, и да го доставят на наелия ги. Сумата, която получавали, била в зависимост от парите, които измамниците успявали да задигнат от жертвите си.

“Мулетата” изобщо не подозирали, че са станали жертва в престъпление, за което може да получат и ефективен затвор. В повечето случаи те успявали да изпълнят поръчката и да си заработят парите. Имало случаи, когато нает от обява във вестника куриер, след това изпълнявал и втора, и трета поръчка на измамника.

Преди дни в Габрово 20-годишен мъж получи 6 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен период за съучастие в телефонна измама като куриер. През пролетта на 2012 г. мъжът публикувал в сайта “Продавалник” обява, че търси работа като шофьор. Преди време по телефона му се обадил мъж, който се представил като д-р Стойчев, и му предложил да се видят.

По време на срещата на 4 очи “докторът” го изпратил до адрес в града да вземе пари от възрастна жена. По обясненията на “доктора” парите били необходими за поставяне на златен пирон в крака на дъщерята на бабата. Куриерът си свършил работата и доставил парите. След това обаче по време на разследването бил разкрит и арестуван. Пред съда мъжът чистосърдечно си признал, че изобщо не е и подозирал, че става съучастник в криминално престъпление

Източник: http://pik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини