Масовото участие в референдума ще е удар срещу статуквото

Изображение 1 от 2

    Масовото участие в референдума наесен ще е удар срещу политическото статукво, което се възпроизвежда през последните две десетилетия. Това заяви на пресконференция на тема „Как да спасим държавата от олигарсите?“ Иван Сотиров от Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ (ДОМ). Той посочи, че датата на пресконференцията случайно е съвпаднала с националния празник на Франция, но той, без да е привърженик на революциите, смята, че трябва да се борим с Бастилията на олигархията.

    Не смятам да обяснявам що е то олигархията, но на всички вече е ясно, че при 26-годишния преход у нас се получи трансформация на старата номенклатура в сегашния олигархичен ред, поясни Сотиров и подчерта, че основният въпрос сега е как да излезем от този ред.

    По думите на Сотиров е много притеснително, че се прави всичко възможно в България да не бъде проведена дискусия и за президент и за референдум. Това е не само обидно, това е недопустимо за една демократична система.

    Всички аргументи да няма обявени кандидати за президенти са несъстоятелни, категоричен беше Иван Сотиров. Той посочи, че е срамно и позорно политическият елит да бяга от дебат по големите теми. А една от големите теми, която трябва да бъде поставена на президентските избори е за геополитическата ориентация на България. За съжаление, този дебат вероятно няма да се проведе.

    Лично аз смятам, че вече е компрометиран изборът и който и да стане държавен глава, той ще носи клеймото на назначен, спуснат президент, подчерта Иван Сотиров. Той подчерта, че участието в националния референдум е по-важно от участието в президентските избори и че той лично е разколебан да участва в последните. Участието в референдума, без значение за какво се гласува, обаче ще бъде вот срещу политическия елит, който е узурпирал властта и си прехвърля топката през последните две десетилетия.

    Иван Сотиров посочи още три важни теми. Едната – за създаването на зависимост на големите електронни медии посредством европейското финансиране. Начинът по който се усвояват парите трябва да бъде ревизиран, смята Сотиров.

    Друг сериозен проблем е законодателството и това че през последните 15 години правителствата произволно сменят правилата без никакъв дебат.

    Последната тема, която открои Иван Сотиров, са опитите за реабилитация на комунистическия режим. Той подчерта, че комунистическият геноцид по мащаб и жертви надминава еврейския и арменския геноцид. По думите му тази реабилитация се извършва от олигархията, която цели, от една страна - да реабилитира режима, а от друга - с отключването на носталгия по тоталитарния режим, цели да вземе редица права на гражданите по модела „сигурност срещу права“, без обаче да прави нищо за сигурността.

    След него думата взе Алекс Алексиев, който посочи, че трагичното състояние на европейската банкова система е по-опасно от Brexit-а. Знаем за Италия и че банковата система там има около 400 млрд. лоши кредити, но подобно е положението и в Испания, където тези лоши кредити са около 129 млрд. евро, съобщи Алексиев. Той добави, че положението в Португалия не е цветущо, да не говорим за Гърция.

    Рядко се коментира, че Дойче банк също е в критично състояние. Факт е че според главния финансист на Дойче банк Давид Фолкерс-Ландау акциите на европейските банки са паднали от началото на годината с 50%

    Не виждам Европа да има някакви шансове да се справи с това, подчерта Алексиев. По думите му еврозоната е обречена, и сме късметлии че не сме в нея.

    Алекс Алексиев подчерта, че решаването на икономически проблеми с политически средства никога не е успявало и пример за това е въвеждането на еврото. Той подчерта, че ако Европейският съюз не се върне към своите основополагащи принципи и не спре диктатът на силните страни върху слабите, бъдещето на съюза и под въпрос.

    Според енергийния експерт Христо Казанджиев от 2009 г. насам в България все повече се задълбочава класически олигархичен режим, а опозицията се инфилтрира в него.

    Някои компании са абонирани за обществените поръчки, докато други съвсем съзнателно се елиминират от тях. Стига се дотам, посочи, Казанджиев, че компании без опит и ноу хау строят техническа инфраструктура за газопреносната мрежа, което засилва рисковете при използването й. Казанджиев даде пример с българска компания, която е отстранена от строеж, който извърша, печели пред арбитражния съд, но по всякакъв начин не е допускана да работи в страната. Това съответно води вероятен фалит на компанията.

    Доминирането на олигархичния режим ще доведе до сериозен икономически срив, предупреди Христо Казанджиев.

    Той взе повод от думите на Алекс Алексиев, че политиката активно се опитва да реши икономически проблеми с политически средства. Последния пример според него е посещението на българския премиер в Иран и акцентирането на един чисто технически проблем (дали да не им продадем ядрения реактор, който беше предназначен за АЕЦ „Белене“ - бел.ред.).

    Целият български народ обеднява, натоварва се, за сметка на няколко лица, които се слагат над законите. Когато се стигне до плащане на сметката обаче, те няма да са у нас, предупреди Казанджиев.

    По думите му, докато продължава този модел задлъжняването ще се увеличава.

    Иван Сотиров резюмира, че партийните елити са навързани в големи корупционни схеми. Накрая сметката ще я плати българският данъкоплатец.

    Сотиров подчерта, че българският олигархичен модел е продукт и произлиза от руските олигархични кръгове, затова е проводник на руското влияние, макар че формално се кълне във вярност на НАТО и САЩ.

    Това е началото на дебата, който ще бъде продължен през септември, посочи Иван Сотиров.

    Източник: http://fakti.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини