Доброволци погват телефонните измамници

Специално изработени брошури ще информират как да се пазим от телефонните измамници. Кампанията срещу мошениците тръгва в първо Благоевград. Указанията ще се разпространяват от доброволци, съобщава „Стандарт". Кампанията е насочена основно към по-възрастните хора, които най-често са потърпевши от престъпната схема. През април и май са регистрирани доста случаи на ужилени от мошениците в областния център. Инициативата за борба с измамниците е съвместна на общината и Първо районно управление на полицията.
Брошурата описва видовете телефонни измами, които са прилагани най-често. Сред тях са „спешна операция", „получаване на колет", „внасяне на гаранция", „печалба от томбола или телевизионна игра", „баене за разваляне на магия", „предоставяне на социални помощи" и „ремонт на жилище по програма на Европейския съюз", „наемане на квартира", „заем на познат" и т.н..
В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама. Първото и най-важно е да се свържете с телефон 112, който е за цялата страна и се набира безплатно. След това се обадете на вашите близки, роднини или съседи, не давайте никакви пари на ръка, не съобщавайте личните си данни или банкова сметка, пише в брошурите.


Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини