Колата, която върви с въздух (видео)

Технологията на въздушно-хибридните коли е особено интересна в града, където икономията на гориво може да достигне 45%, което е по-малко от 3 л на 100 км. Колите с революционната Hybrid Air влизат в категорията еко с  50 g/km CO2. За съжаление, серийното производство се отлага с поне 3 и половина години, заради безуспешното засега търсене на инвеститор.

Макар че ръководството на Peugeot обяви преди месец, че пускането на автомобили с въздушно-хибридна технология на пазара, планирано за 2015 г , все още се бави, PSA доказва, че технологията е жизнеспособна. Прототип с въздушно-хибридно задвижване се разходи по улиците на Париж. На външен вид колата не се различава с нищо от конвенционалните, освен по надписа.

Тази нова технология позволява на колата да се движи тихо благодарение на резервоар със сгъстен въздух (азот). Работи без батерия. По време на движение, при спиране системата генерира налягане в резервоара. Разчитайки само на него, автомобилът може да измине ... 200 метра. Изглежда много малко, но при градско каране в реални условия се оказва, че при 15-минутния тест драйв в продължение на 9 минути колата се е движила от въздуха. Впечатляващо, нали?

Миналия месец по време на среща на изпълнителния комитет на PSA Карлос Таварез обяви, че групата се нуждае от партньорство, за да се развие пневматично-хибридната технология. Тя беше представена в началото на 2013 г. в градската кола Citroen C3. Тогава беше обявено, че суперикономичната революционна технология ще се появи на пазара през 2016 год. След това тя бе демонстрирана в едно Peugeot 2008 по време на автомобилното изложение в Женева.

Засега обаче разговорите с най-новия партньор на групата Dongfeng не са довели до никакъв резултат.

Въпреки всичко и макар да говори за забавяне, PSA публикува видеоклип, в който ръководителят на проекта за въздушните хибриди Карим Мокадем кара прототип на Peugeot 2008 с въздушно-хибридно задвижване по улиците на Париж. Очевидно е, че технологията се развива добре и вече е доказана. Изискват се само някои последни усилия, за да достигне серийно производство.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини