Лечков със забрана да напуска страната. Вестниците в събота

Изборите продължават да са водеща тема във всекидневния печат.

„Избирателите трябва да бъдат внимателни при изписването на задължителния знак Х в бюлетината утре. Той трябва да е със синьо мастило и да не излиза от квадратчето пред името на избрания кандидат.
На I тур 32 654 бюлетини за президент са обявени за невалидни, тъй като хиксът не е изписан със синьо или е навлязъл в повече от едно квадратче, каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Други 26 180 листовки за гласуване не са зачетени, тъй като вотът върху тях е отбелязан с друг знак. Най-много са пуснатите празни бюлетини - 134 104, от общо 229 844 невалидни.
Заради изискването да се гласува само с Х със син химикал първият тур на президентските избори поставя рекорд по невалидни бюлетини - 6,4% от всички пуснати в урните..."  - пише в. „24 часа".

В. „Стандарт" цитира премиера в публикация със заглавие „Борисов: Да правим избори, това е пилеене на пари".

„Ние винаги сме се водили от това, да спестим пари на данъкоплатеца. Едни избори са 20 милиона лева. Да правим един след друг изборите, това е пилеене на пари и то в такава тежка криза. Това заяви по Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов. Като искат да касират изборите, да ги касират. Но аз не виждам никакво основание за това, подчерта премиерът.
Борисов подчерта, че след първи тур на изборите се чувства по-спокойно. Той призна, че дори се е изненадал от добрите резултати на ГЕРБ. За нас беше важно да покажем, че сме управлявали добре през тези две години и половина и хората са ни оценили усилията, каза Борисов.
Той подчерта, че ГЕРБ винаги са се водили от това да спестят пари на данъкоплатците и затова са направени избори 2 в 1. Нормално било, когато има бюлетини с толкова много кандидати - знайни и незнайни, да се създадат проблеми.
Във всички големи градове ГЕРБ или бие на първи тур или е на балотаж, подчерта Борисов. По думите му Доган отново се е показал като един от най-добрите политици, който си играе с БСП като „батко с малко дете"...
По думите му на изборите са се очертали двете силни партии - ГЕРБ и ДПС. На практика Доган отново се показа като един от силните политици." - се казва в статията.

В. „Дневник" информира, че възнаграждението на членовете на секционните избирателни комисии за балотажа на 30 октомври ще бъде завишено с 10 лв:

„По този начин хората ще бъдат по-мотивирани и ще могат да изчакат при нужда и през нощта, като си осигурят храна, коментира премиерът Борисов.
Министърът на финансите Симеон Дянков пък обеща да бъде създадена необходимата организация парите да бъдат осигурени.
Членовете на секционните избирателни комисии получават различни възнаграждения, които се определят според броя на избирателите във всяка секция. Същото правило важи и за участващите в общинските избирателни комисии. Още през лятото например членовете на някои комисии заплашиха да бойкотират изборния процес заради ниското според тях възнаграждение. През август членовете на Общинска избирателна комисия в гр. Попово (ОИК) обявиха, че обмислят варианта да подадат колективна оставка заради решение на ЦИК, с което се определя "унизително" възнаграждението на членовете на комисията - 340 лв."

В. „Труд" съобщава за клип на ДПС, с който движението призовава електората си да не гласува за президент на първия тур:

„ДПС действително е инструктирало структурите си да не участват в президентските избори на първи тур. Доказателство за това е тв клип, излъчен по кабелна телевизия в гоцеделчевското село Брезница, с който "Труд" разполага.
В клипа, който е въртян в седмицата преди изборите миналата неделя, ясно се вижда и чува, че шефът на местната структура на ДПС Исмаил Даракчи разяснява как трябва да се гласува.
"По решение на централния съвет на ДПС нашите избиратели не трябва да гласуват на първи тур за президент и вицепрезидент на Република България. Затова избирателите на ДПС не трябва да отбелязват нищо в съответната бюлетина", разяснява Даракчи.
Преди това той обяснява как жителите на с. Брезница трябва да постъпят с бюлетините за кмет на селото, кмет на Гоце Делчев и на общински съветници.
"Поставяте знак "Х" със син химикал в квадрат с № 7 с наименованието на политическа партия ДПС за избор на общински съветници. Поставяме знак "Х" със син химикал в квадратчето в № 7 с наименованието на политическа партия ДПС за избор на кмет за кметство на с. Брезница - Иса Хаджиали", инструктира ги Даракчи. Той подчертава, че за кмет на Гоце Делчев трябва да се подкрепи досегашният кмет - Владимир Москов (БСП). "Затова избирателят слага знак "Х" в квадратчето с № 8". Справка в ЦИК сочи, че въпреки инструктажа в общината 60,9% са пуснали бюлетини за президент, а за кметове и общинари 63,1%.
В Кърджалийско най-масово бойкотираха президентския вот."

В. „Сега" публикува информация, че прокуратурата е забранила на Йордан Лечков, който се бори за нов кметски мандат в Сливен, да напуска България:

„Кметът Йордан Лечков е с наложена ограничителна мярка да напуска страната, заяви вчера окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Забраната е от 17 октомври, но стана известна едва сега. В неделя в града ще има балотаж между кандидата на БСП Кольо Милев, получил подкрепата на 28,55% от гласувалите, и Йордан Лечков /ГЕРБ/ с 26,06%.
"Изумен съм какво става и как става. Никой не ме е уведомил, сега научавам, при това - не от компетентен орган. Нямам представа и заради какво обвинение е тази възбрана", заяви Лечков.
"Не е задължително той да знае. Ако през това време беше направил опит да премине границата, щеше да разбере. Мярката е предприета във връзка с конкретно дело, но няма връзка с изборите", обясни окръжният прокурор.
Едновременно с новината за забраната в Сливен плъзна и слух, че семейство Лечкови е обявило за продан хотелски комплекс "Империа" заедно с ипотеката за крупен кредит и сеготви да напуска града, евентуално и страната. "Как ще продавам, на кого и кой да му даде цената? Давате ли си сметка какво ме питате? И къде ще отивам? Отписахте ме и душата ми вече продадохте", разгневи се Лечков."

В. „Дневник" намира продължение на темата за президентските избори:

„Военният министър Аню Ангелов обяви, че ще предложи на следващия президент, който ще бъде избран тази неделя, да няма "такъв съветник по военната сигурност". В сутрешния блок на БНТ той обясни: "Какъв по-голям съветник по военната сигурност от началника на отбраната, който е висшият офицер в българската армия". Посочи, че се надява бъдещият държавен глава, за когото нямал съмнение кой ще е, "да се вслушва, да не се стреми да противопоставя хората".
В момента секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов е Румен Марков, който беше ректор на Академията на МВР. Първанов и Аню Ангелов стигнаха до сериозен няколкомесечен конфликт покрай назначаването на шефа на военното разузнаване след изтичането на мандата на Пламен Студенков. Той се назначава от президента по предложение на Министерския съвет. Няколко месеца продължи спорът между Ангелов и Първанов, като се наложи министърът да оттегли две кандидатури, които президентът не одобри. В момента службата продължава да е с и.д. шеф. Двамата разменяха взаимни обвинения основно чрез медиите."

Арестът на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски в Бразилия отново е на страниците на всекидневниците.

„36-годишният ни олимпийски шампион Гълъбин Боевски, който бе задържан с 9 кг кокаин на летището в Сао Паулу в Бразилия, признал, че пренасял дрогата. Българинът дори е изразил готовност да съдейства на властите.
Това е станало още при първия разпит на Боевски, който е проведен с преводач. Това твърди дипломатически източник пред БГНЕС. Гълъбин Боевски поискал и съдействието на адвокат от България.
Външното ни министерство е изпратило на близките на Боевски имената на няколко известни бразилски адвокати. Нашите дипломати са категорични, че е по-добре за Боевски защитата му да бъде поета от бразилски адвокат. Гълъбин Боевски може да получи до 15 години затвор." - пише в. „Сега".

В. „Дневник" информира, че първоначално Боевски е твърдял, че не е знаел, че в куфарите му има наркотик:

„Бившият български състезател по вдигане на тежести Гълъбин Боевски твърдял, че е купил от Бразилия трите куфара, в които са открити наркотиците, пише в. "Естадо до Сао Пауло". Той беше задържан в понеделник на летище "Гуарульос", тъй като в багажа му са намерени 9 кг кокаин.
След вътрешен полет Боевски и дъщеря му Сара чакали на опашка на летището, за да хванат полет на "Иберия" до Мадрид, откъдето да се приберат в София. Той е задържан след проверката на скенер на багажа му. Кокаинът бил скрит в стените на куфарите.
Боевски бил отведен от федерални полицаи, където обяснил, че е изненадан. "Той каза, че не е знал, че дрогата е била там", каза представителят на полицията Владимир Пасине Шинкарев. Олимпийският шампион от Сидни 2000 заявил, че е купил куфарите в Бразилия, а там били скрити наркотиците. Полицаите приели твърденията му за малко вероятни.
Българинът е откаран в Център за временно задържане в Пиньейрос в западната част на Сао Пауло. Дъщеря му Сара е заведена в Съвета за родителски грижи, откъдето са информирали българското консулство, което трябвало да се погрижи да прибирането на момичето в България."

На страниците на в. „Стандарт" също е отделено място за ареста на Боевски:

„Олимпийският шампион Гълъбин Боевски маскирал без проблем коката като женшен. Станал муле покрай бизнеса си с хранителни добавки. Щангистът внасял протеини за клиентите си в двата фитнес центъра в столицата. Оказва се, че от алъш-вериша с прахчета за мускули изкарвал повече, отколкото от блъскачите в залите...
Досега Боевски не е бил засичан като участник в трафика на кокаин, заявиха за "Стандарт" източници от нааркоотдела в ГДБОП. Антимафиотите не са имали оперативна информация, че щангистът е замесен в трафик на наркотици...

Олимпиецът ни бил идеалното муле.
"Баща с дъщеря си - участничка в международни тенис вериги, която се връща от турнир в Бразилия, е с много нисък рисков профил", обясняват експертите от наркоотдела. Иначе родината на Дилма Русеф била рискова дестинация за мулетата. "Ако някой кацне от Бразилия в София, веднага ще привлече вниманието на наркоченгетата и митничарите", обясняват от ГДБОП. Затова най-вероятно Боевски е бил използван за муле между страни от Южна Америка до България, като му се е плащало на място за доставката....

Според дипломатически източници Боевски много бързо се отказал от първоначалната си версия - че е купил куфарите в град Камбуриу, щата Санта Катарина, и едва ли не никога не е чувал за дрогата. Шампионът ни си признал, че е муле и дори обещал съдействие на полицията."

В. „Труд" също помества публикация по темата:

„Между 300 и 400 българи са задържани в последните години за трафик на кокаин - престъплението, в което бе уличен и Гълъбин Боевски, съобщи по Би Ти Ви Станимир Флоров, директор на ГДБОП. Всички те се оправдавали пред полицията, че не знаели какво пренасят. В 99 на сто от случаите обаче се оказва точно обратното.

Според антимафиот № 1 пренасянето на наркотици от Бразилия към Европа било много доходоносно, защото кокаинът бил евтин в Латинска Америка. У нас 1 грам се търгува за около 160 лв. Тоест, ако пратката от 9 кг е била за България, тя на нашия черен пазар струва 1,44 млн. лева.
ГДБОП проверява дали Гълъбин Боевски не трябвало да пренесе дрогата за разпространение именно на нашия пазар, заяви Флоров...
Според информационни агенции Гълъбин Боевски вече е поискал съдействие от нашето посолство за адвокат."

Вестниците информират и за сигнал на наши евродепутати за македонски филм, съдържащ манипулативни внушения за историята на Балканите.

„Българските евродепутати Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с македонския филм "Трето полувреме", сниман в Скопие, предаде нюз.бг.
В писмото си посочват, че в последно време са получили множество сигнали от граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Македония страни, и в частност България.

Филмът разказва за футболния отбор "Македония" (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. Негов треньор е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление.

Във филма българското управление е представено като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония. "Борбата на футболния отбор "Македония" (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов", посочи Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб - Скопие.
Той обясни, че филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия, като вината за това изцяло се прехвърля "от болната глава на здравата" - като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.
Мнението му се потвърждава и в писмото на тримата ни евродепутати, които твърдят, че според информацията, с която разполагат, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации, изтъкват те." - пише в. „Сега".

„В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие".
„Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент...
Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България. Бихме искали да припомним, че Република България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г. Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз", се казва в писмото, подписано от евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев." - продължава темата в. „24 часа".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини