Четирима с автомати свиха 2 торби злато. Преглед на националния печат

„24 часа": Банда с автомати ограби диаманти от мол в Младост

Четирима маскирани и въоръжени с автоматични пистолети бандити опряха оръжие в слепоочието на продавачка и задигнаха около 7 килограма злато и диаманти от магазин в столичния кв. Младост.

Наглият грабеж стана пред очите на десетки продавачи и клиенти около 11,15 ч днес в най-големия търговски център в Младост 2.

Бандитите нахлули в магазина през задния вход на комплекса. Единият сграбчил 20-годишната продавачка Хриси, като притиснал лицето й към една от витрините с накитите. Другите започнали да събират златните бижута в торби. Докато продавачката се усети какво става, те изкрещели в лицето й да даде всички синджири и я заплашили да мълчи. Изтръгнали телефона и паникбутона, за да не може да се обади на никого.

Момичето започнало да пищи за помощ. Продавачи от съседните магазини опитали да се обадят на тел. 112.

"Беше ужасно, чух единият да крещи на момчето от железарския магазин: "Остави телефона, ще те гръмна!", разказва притеснената Нина Христова, която по чудо се спасила.

 

„24 часа": Пазарлък за кметове до неделя

Големи пазарлъци, тихи удари под пояса и люти битки се очакват преди балотажа в неделя за избор на кметове, показа репортерска проверка на "24 часа".

На повечето места, където състезанието е между кандидати на ГЕРБ и БСП, се очаква червените да получат подкрепа от електората на ДПС. Твърде вероятно е БСП да върне жеста там, където хората на ДПС са на балотаж с кандидатите на ГЕРБ.

В сряда пленум на социалистите ще обсъжда поведението на червените на втория тур.

Кандидатите на ГЕРБ на места ще получат подкрепа от центристки и десни настроени избиратели.

Има обаче градове, където отсега е трудно да се прогнозира в чия полза ще отиде разпръснатият между много кандидати на първи тур вот.

 

„Труд": Изчисляват наново щети от "Софийски имоти"

Има съществена разлика между пазарната стойност на сграда и дворно място, които са били собственост на общинското дружество "Софийски имоти" и са заменени от него за 26 коли, предоставени от "София франс ауто". Но експерти ще умуват наново каква точно е тя.

Това стана ясно в понеделник на поредното дело за безстопанственост срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Той е обвинен, че през 1998 г. е заменил срещу две коли един двор на столичния булевард "Орион". Същото направил и с два етажа от административна сграда на ул. "Св. София" №7 в замяна на 24 автомобила.

 

„Труд": Плевнелиев води пред Калфин с 10,5%

Преднината на кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев пред Ивайло Калфин от БСП на първия тур е около 10,5%. Това показват междинни резултати от избора в неделя, публикувани в сайта на ЦИК.

Плевнелиев взема 39,83% от вота, а Калфин - 29,17%. Трета е независимата Меглена Кунева с 14,06 на сто от гласовете. Четвърти се нарежда лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който на предишните президентски избори беше на балотаж. А сега има едва 3,66%. Атанас Семов от РЗС получи с 1,91%. Кандидатът на коалицията СДС Румен Христов е чак седми с 1,85%. А веднага след него е изненадата на вота - музикантът Светослав Витков, който почти на шега събра 1,4% от гласовете на хората. До редакционното приключване на броя от ЦИК още не бяха обявили каква е избирателната активност на вота за държавен глава. Според данните от изборната нощ тя е около 50%.

 

„Стандарт": Фандъкова сменя дузина малки кметове

Нов екип, нови районни кметове и още двама съветници. Това очаква столичната кметица Йорданка Фандъкова, която успя да вземе София на първи тур.

Минимум един, а много вероятно и двама съветници отгоре ще вкара ГЕРБ в Столичния общински съвет. Досега общинарите от партията бяха 33-ма. След официалното броене може да станат 35. Останалите партии, които традиционно имат представители в СОС - БСП, Синята коалиция, "Атака" и НДВС, в общи линии запазват местата си, плюс, минус един. Първоначалните резултати сочат, че червените съветници ще са трима повече, докато сините - с двама по-малко. И сам воинът е воин вероятно ще играе в СОС Владимир Каролев, тъй като НДСВ, според резултатите от вчера, остава сам в съвета. В предишния СОС той бе в компанията на Кирил Арсов. Ангел Джамбазки от ВМРО не успя да стане кмет, но пък неговата партия има едно място в СОС. "Атака" намалява съветниците си от трима на двама, по преброяването от вчера. Като втора в листата съпругата на Волен Сидеров - Капка, ще представлява неговата партия. Първите новини, които се появиха в изборната нощ за софийските съветници на ГЕРБ, не бяха еуфорични. Данните сочеха, че хората на Фандъкова и Борисов няма да имат мнозинство в СОС. "Това изобщо не е драма и дори е здравословно", коментира веднага след вота шефката на групата в съвета Малина Едрева. Вчера през деня обаче стана ясно, че няколко от партиите, които са на ръба да се включат в редиците на столичните общинари, не могат да съберат необходимите гласове и отпадат от класацията. Така местата се пренареждат и ГЕРБ получава допълнителните бройки. 1050 се състезаваха за 61 места в Столичен общински съвет. 39 партии и коалиции пуснаха своите листи, като повечето от тях бяха записали максималния брой кандидати.

„Стандарт": 290 лева минимална заплата от 1 април

Минималната работна заплата ще се увеличи от 270 лв. на 290 лв. от 1 април догодина. Ръстът все още не е заложен в проектобюджета за 2012 г., който вчера беше обсъден на извънредно заседание на правителството. Предложението за по-висока минимална заплата е направил социалният министър Тотю Младенов. Финансовият министър Симеон Дянков е дал съгласието си и е обявил, че допълнителните разходи ще са около 23 млн. лв. В четвъртък тристранката ще обсъди проектобюджета и ръста на минималната заплата. "Ако това стане факт, на практика означава, че в рамките на седем месеца на два пъти вдигаме минималната заплата с общо 20%", коментира министър Младенов. От 1 септември тази година най-ниското месечно възнаграждение бе увеличено от 240 лв. на 270 лв.

„Монитор": Висшистите за Плевнелиев, пенсионерите зад Калфин

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, който спечели най-голяма подкрепа на първи тур, е обрал гласовете на висшистите и младите хора. Зад опонента му на балотажа Ивайло Калфин от БСП пък са застанали основно пенсионерите. Това показва проучване на социологическа агенция „Сова Харис".

Според данните Плевнелиев е получил  42,2% от бюлетините на най-младите избиратели- между 18 и 30 години, при едва 15,5 на сто подкрепа за Калфин от същата група. Гласоподавателите на активна възраст - до 61 г., също са подкрепили основно кандидата на ГЕРБ с 43,5%, при 24,2 на сто за социалиста.

 

„Монитор": Трактора прибрал 37 бона дарения от авери

Шефове на фирми от скандалната застрахователна групировка „Лев Инс" са платили предизборната кампания на сочения за глава на Октопода Алексей Петров - Трактора. Подобаващо в касата на обвиняем номер 1 в държавата са се отчели почти всички негови авери, оглавяващи както самото дружество, така и „Лев Инвест", в което то участва като собственик, а също и притежаващата над 31% от дяловете му „Лев корпорация".

Въпреки че след запечатването на офисите им миналата година от застрахователната компания категорично отрекоха Трактора да има нещо общо с нея, повечето от общо 28-те спонсори на кампанията му се оказаха представители на групировката, става ясно от отчета за набраните от Трактора дарения, който беше публикуван на сайта на Сметната палата. Сред тях са дългогодишният ковчежник на Петров Лозана Славчова, която е в управлението на „Лев Инс" и на „Лев корпорация", шефът на „Лев Инвест" Красимир Пенчев и ортаците им в бизнес групировката Николай Леонтиев, Николай Начев, Пенка Филева, Петко Добрински, Цветанка Юрукова и Сергей Лалев.

„Монитор": Четирима с автомати свиха 2 торби злато

Четирима тежко въоръжени с автомати и пистолети ограбиха 2 торби злато и диаманти от ателие в оживен търговски център. Ударът стана посред бял ден в столичния кв. „Младост" 2 пред очите на десетки изплашени до смърт търговци и клиенти.

Около 11,30 часа през задния вход на известния като „РУМ комплекс" нахлули един след друг маскираните нападатели, облечени целите в черно с кожени якета и кубинки. За не повече от 10 секунди стигнали до златарското ателие на фирма „Марказит", в което 20-годишната продавачка Хриси, студентка в 1-ви курс, тъкмо подреждала накитите на витрините до касата.

„Дневник": Бюджет 2012: Без реформи, но с амбициозни инвестиции

Реформите в публичния сектор няма да са приоритет на правителството и през следващата година. В проекта за "Бюджет 2012", който кабинетът обсъди на извънредно заседание вчера, парите за повечето министерства са същите като през тази година.

Това означава, че няма да има съкращения и преструктурирания, които да доведат до по-висока ефективност в администрацията и държавните структури и намаляване на разходи. В същото време правителството очаква двойно свиване на бюджетния дефицит заради увеличение на европарите с амбициозните 80%.

 

„Сега": Кабинетът планира съвсем да стопи фискалния резерв през 2012 г.

Въпреки че българите са европейците с най-ниски доходи, кабинетът "Борисов" реши да засрами европейските си колеги, като заложи свръхзатягане на финансовата дисциплина догодина. Министерството на финансите записа в проектобюджет 2012 дефицит от едва 1.3% вместо спряганите досега 2.5%. Голямата мистерия обаче е как ще се постигне това, след като се предвижда минимален ръст на икономиката от 2.9%. Най-вероятно цената ще е поредното намаляване на фискалния резерв, който според плановете за 2012 г. може да падне от сегашния минимум от 4.5 млрд. лв. до общо 3 млрд. лв., както и увеличение на държавния дълг от сегашните 11 млрд. лв. на 15.3 млрд. лв.

Най-странното е, че наред с описаните мерки за фискална дисциплина вчера министрите се надпреварваха с оптимистични обещания за увеличаване на разходите - като увеличаване на минималната работна заплата с 20 лв. до 290 лв. от 1 април 2012 г.

„Дума": Над 80% сгрешени протоколи в София

Над 80 на сто от протоколите за изборните резултати в София са сгрешени и се нуждаят от корекции. Има документи, които 11 пъти са връщани от ОИК за поправка. Други пък са на сто процента сгрешени.

За безпрецедентните гафове при отчитането на резултатите от вота съобщи вчера председателят на ОИК-София Марина Белчева. Тя призна, че грешките са свързани с неуредици в новия Изборен кодекс и с прекалено сложната организация за отчитане на резултатите.

В късния следобед ЦИК се събра на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията. Стана ясно, че е възможно да се наложи ново броене на голяма част от бюлетините в София.

Истински хаос настана пред зала "Универсиада" в столицата още в първите часове след края на изборния ден. Стотици членове на СИК чакаха над 30 часа, за да предадат чувалите с бюлетини и протоколите от своите секции. Имаше припаднали от студ хора, други пък се отказаха да чакат и се прибраха у дома заедно с бюлетините и останалата изборна документация. Репортери видяха и захвърлени чували пред паркинга на залата, където е разположена столичната ОИК.

Международни наблюдатели и граждански организации пък предупредиха, че има сериозна опасност от касиране на резултатите в много райони. За същото алармираха и от БСП. От левицата поискаха много стриктна организация на втория тур, за да не се наложи касиране и на балотажа.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини