Пилотен за страната проект за разделно събиране на отпадъци стартира в Перник

Пилотен за страната проект за разделно изхвърляне на отпадъци стартира в Перник, стана ясно на пресконференция днес.

Проектът е различен и нов начин за сортиране на отпадъците. Той не предполага  масово поставяне на отделни контейнери, а по- дългосрочно изграждане на навик при перничани. Първоначално контейнери за разделно събиране на отпадъци ще бъдат поставени в училищата в Перник и след това в обществените сгради. Ще бъдат изградени и центрове за отпадъци в различни райони на града, където гражданите ще могат и сами да отнесат боклука си. По този начин ще бъде улеснена и дейността за събирането му. В последствие ще бъдат поставени и контейнери за разделно събиране пред всяка жилищна сграда.

Идеята е проектът да се реализира в няколко етапа. Първият започва в училище. Според представителите на Екоколект, фирмата,която ще осъществи проекта, навикът за този тип събиране на отпадъци трябва да се развие още при децата. В класните стаи на пернишките училища вече има поставени кошчета за разделно изхвърляне на опаковки. До седмица големи контейнери ще бъдат поставени и в двора на всяко училище. Предвиждат се и награди и състезания за най-успешните класове. Учениците ще могат да проследят и пътят на отпадъка след изхвърлянето му в коша.

Вторият етап от проекта ще бъде свързан с поставянето на контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци в административните сгради. Включването им в проекта ще е доброволно и по тяхно желание.

След като в гражданите се създаде навика за разделно изхвърляне на отпадъци, ще се пристъпи и към следващия етап на проекта, а именно поставянето на контейнери в междублоковите пространства. И тук се предвиждат състезания- най-примерните перничани ще се радват на обновена площадка пред блока си.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини