Сярна киселина се излива в Рейн от потънал танкер

Снимка: commons.wikimedia.org
Почти месец след като в река Рейн се преобърна танкер с 2400 тона сярна киселина, спасителите все още не могат да се справят с най-голямата екологична катастрофа, която е заплашвала реката.
Контейнерите с отровата вече са започнали да се изливат във водите, съобщи БНР.

Катастрофата с танкера "Валдхоф" стана на 13 януари т.г край Санкт Гоар, между Кобленц и Майнц (Западна Германия). Корабът се преобърна близо до скалата на Лорелай - русалката от германската митология, която примамвала моряците с омайващи песни.

Тогава загинаха двама моряци, но и до днес танкерът, натоварен със сярна киселина на германския химически концерн БАСФ (BASF), не може да бъде изправен и сега е започнало изливането на киселината във водата.

Експертите обясняват, че контролираното изливане на отровата – 12 литра киселина на 1 600 000 литра вода нямало сериозно да наруши екологичния баланс на реката. Гражданите обаче не вярват и задават въпроса защо се допуска такова опасни товари да се движат по Рейн.

Проблемът е, че спасителните екипи не могат достатъчно бързо да прехвърлят от потъналия танкер в други съдове сярната киселина, а има голяма опасност потъналият кораб, който се е огънал като банан, да се разцепи и всичко да се излее изведнъж в реката.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини