Япония ще строи у нас соларен парк за $1.2 млрд.

Японската компания „Тошиба” и Токийската електрическа компания ще получат подкрепата на японското правителство, за да построят в България една от най-големите слънчеви електроцентрали в света.
Електроцентралата ще бъде построена в Ямбол до март 2012 г., а стойността й ще възлезе на повече от 100 милиарда йени (1,2 милиарда долара), предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Като член на ЕС, България трябва бързо да увеличи възобновяемите си енергийни източници, за да намали емисиите въглероден диоксид. ЕС има поставена цел да намали въглеродните емисии с 20% до 2020 г. спрямо равнището им от 1990 г. С помощта на японската технология България има за цел до 2020 година да осигури 16% от електропотреблението си от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)спрямо сегашните 7%.

Според японския вестник "Никкей", цитиран от БНР, японските инвеститори ще осигурят около 50 милиарда йени, тоест само половината от сумата.  

"Вярно е, че "Тошиба" провежда различни дейности по развиването на слънчевата електроенергия в България, но не можем да коментираме по специфичен въпрос и още нищо не е решено," заяви говорител на фирмата.
Централата ще стартира с капацитет от около 50 мегавата, като той ще бъде увеличаван постоянно до 250 хиляди киловата за 5 години, съобщава финансовият ежедневник.

Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес на работно посещение в Япония, където ще се срещне с премиера Наото Кан. Предвидени са също срещи с ръководството на Японския съвет за международен обмен (FEC), с председателя на Японската федерация на икономическите организации "Кейданрен" Хиромаса Йонекура и с вицепрезидента на Японската банка за международно сътрудничество.
 
В състава делегацията са министрите Николай Младенов, Трайчо Трайков, Мирослав Найденов и Вежди Рашидов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини