Задържаха 14 гранични полицаи за рекет

Четиринайсет гранични полицаи на ГКПП Дунав мост са задържани при операция на дирекция „Вътрешна сигурност” - МВР, реализирана под наблюдението на прокуратурата.

Операцията е проведена вчера, след съвместни действия по разследване, наблюдавано от Върховна касационна прокуратура.

Установено е, че в продължителен период от време четиринайсет български гранични полицаи от ГКПП Дунав мост са изнудвали за подкуп преминаващите през пункта чужди граждани, съобщават от полицията.

Те рекетирали предимно транзитно пътуващите извън Европейския съюз. В част от случаите граничарите взимали исканата сума в щатски долари и дори връщали „ресто” на чужденците, ако дадената банкнота била с висок номинал.

Някои от служителите пък искали единствено евро - ако жертвите им предложели друга валута, то те били принуждавани да я обменят в близкото чейндж бюро в евро. Имало и трети вариант – когато транзитно преминаващите отказвали да дадат подкуп. Тогава полицаите влизали в превозните им средства и взимали цигари, алкохол и други продукти.

На десет от граничните полицаи е наложила мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа. На други четирима е взета парична гаранция.

Със заповед на директора на ГД „Гранична полиция” е започнала дисциплинарна проверка по случая. Извършеното разследване на пункта е в рамките на постоянно действащата операция „Граници”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини