Топ 10 арт събития, реализирани у нас през 2010 г.

В края на всяка година се случва да погледнем назад и да си дадем равносметка за това как тя е протекла. Така, с края на настоящата, идва моментът да си зададем въпроса какво донесе 2010 на културната сцена и кои бяха най-значимите арт събития, развълнували зрителския интерес и дали тласък за развитието на музейното изкуство у нас.

“Скулптури на Дега” 

Национална художествена галерия 

Безспорно едно от най-успешните изложбени представления за годината, благодарение на което българските ценители на изкуство имаха възможността да се докоснат за пръв път до творчеството на големия френски импресионист Едгар Дега (1834-1917). Изложбата, която представи колекция от 74 скулптурни творби на автора, стана едно от най-посещаваните културни събития у нас, като само през първите 3 дни от нейното откриване посетилите я зрители бяха близо 3000. Действително, значимостта на това събитие е огромна, имайки предвид, че до този момент колекцията от пластики беше представяна само в Тел Авив и Атина, и така България стана едва третата страна, където можеше да се види по-малко познатото художествено наследство, оставено от Дега в лицето на неговите скулптурни произведения.

“Графичното творчество на Салвадор Дали”

Национална галерия за чуждестранно изкуство и Музейна галерия за модерно изкуство

Съвместният проект на двете софийски галерии представи най-голямата експозиция от графични творби на прословутия испански художник, показвана у нас. Това събитие е и може би единственото, достойно да съперничи на високия зрителски интерес, породен от изложбата на Дега. Освен с голямата посещаемост, то се отличи и с това, че за пръв път почитателите на изкуството в България можеха да станат притежатели на творби от такава световна величина. За тази цел в Музейна галерия за модерно изкуство бяха предлагани тиражирани графики на Дали от сериите “Божествена комедия”, “Дон Кихот”, “Маркис дьо Сад”, “Кармен” и “Завладяването на космоса”, от които галерията регистрира голям брой откупки предимно от български колекционери. Цялата серия “Божествена комедия”, състояща се от 100 цветни гравюри, е изложена в Националната галерия за чуждестранно изкуство до 15 януари 2011 г. 

Изложба на Зенг Фанжи 

Национална галерия за Чуждестранно изкуство 

След излагането на свои творби в Музея за модерно изкуство в Сент-Етиен Метропол (Франция), Кунстмузеум (Бон), Кунстмузеум (Берн), музея на град Сужоу (Китай) и Фондация „Годия” (Барселона) и други, творчеството на най-скъпо продавания китайски художник бе разкрито и за българската публика. Това събитие остана белязано и от факта, че бе първата изява на един от най-известните представители на съвременното китайско изкуство в югоизточна Европа. В изложбата, провела се от 12 юни до 17 август бяха представени 17 картини от личната колекция на Зенг Фанжи, от които присъстваха художествени жанрове като пейзаж, портрет и натюрморт, някои от които впечатлиха с характерния за автора голям формат. За значимостта на това културно събитие може да се изтъкне и присъствието на световноизвестни знаменитости като легендарната майсторка на обектива Ани Лейбовиц, Лари Шилър (фотографът на Мерилин Монро), певецът Браян Фери, както и дизайнерът Томи Хилфигер. 

Хънт Слонъм в България 

Музейна галерия за модерно изкуство и Национална галерия за чуждестранно изкуство 

В края на месец април бяха представени две паралелни изложби на ексцентричния американски художник. Kартините му са част от колекциите на повече от 75 музея, в т.ч. Музея Метрополитън в Ню Йорк, Музея за Модерно Изкуство (МоМА), Музея за американско изкуство Уитни и Гугенхайм. С това събитие двете галерии дадоха старта на партньорството помежду си и така този необичаен за България проект на сътрудничество в сферата на изобразителните изкуства, между държавен художествен музей и частна търговска галерия, започна своето успешно съдействие, което впоследствие се утвърди и с изложбата на Салвадор Дали.

„Другият музей” – първа изложба на частните колекционери в България 

Национална галерия за чуждестранно изкуство

Заслужава място в класацията като едно от най-добрите арт събития на годината не само поради това че в изложбата бяха експонирани над 200 експоната от 32 частни колекции, а и по повод на това че тази инициатива бе първата по рода си публична изява на учредения през март месец Съюз на колекционерите в България. В нея изпъкнаха рядко срещани културно-исторически артефакти като бюст на римския император Деций Траян от средата на III век, скулптурите “Мислителят” и “Сладострастната” на Роден, както и ранна картина на Илия Петров от 1926 г. – “Голо детско тяло”. За пръв път в България излязоха на показ богатства, за които съвсем спокойно може да се каже, че биха могли да бъдат притежания на световноизвестни музеи.

Гостуването на Панагюрското съкровище

Археологически музей (Пловдив); Национален исторически музей (София)

Световноизвестният феномен на античното изкуство, показван в над 40 страни от 1979 г. до сега, се върна в пловдивския археологически музей след 36-годишно отсъствие. Това е важно за отбелязване събитие, тъй като съкровището е обиколило почти целия свят, но самите ние имаме рядко възможността да се насладим на тази културно-историческа ценност, прославила страната ни. След успешно гостуване в Пловдив, от 15 ноември Панагюрското съкровище беше изложено в Националния исторически музей, а следващата спирка на уникалните амфори и ритони ще бъде в САЩ.

„Градът, без който не можем”

Софийска градска художествена галерия

Изложбата бе мащабно международно събитие, в което бяха представени работите на 78 автора от 29 страни. Така София стана домакин на първата международна изложба на карикатурата, в която бяха показани 96 творби от цял свят. В нея зрителите можеха да видят как се преплитат различни стилове и тенденции в карикатурата, насочени към актуалната и същевременно болезнена тема: човекът и градът. През средата на октомври месец минувачите на “Моста на влюбените”, намиращ се до НДК, можеха да зърнат забавните, но и подтикващи към размисъл творби, а това събитие бе последвано от излагането на оригиналите в залата на СГХГ.

Шесто международно триенале на сценичния плакат

Галерия СБХ 

Още едно значимо културно събитие, което превърна София в световна столица на сценичния плакат. Под патронажа на кмета г-жа Йорданка Фандъкова бяха представени повече от 480 плаката на 300 автори от 49 различни държави. До този момент историята на триеналето включваше пет издания и 16 годишно съществуване, през което събитието се утвърди като едно от най-мащабните и авторитетни изложения в сферата на графичния дизайн и сценичния плакат, както в регионален, така и в световен план.

Изложба на Деймиън Хърст

Музейна галерия за модерно изкуство

Въпреки че някои хора биха определили това арт събитие с прословутата фраза “много шум за нищо”, трябва да отдадем заслуженето на галерията за модерно изкуство, че допринесе за това българският зрител, малко или много, да се запознае с една част от творчеството на считания за най-скъпо продаван съвременен артист. Да, зрителите не можаха да се докоснат до скандалния диамантен череп, струващ 50 милиона паунда, а трябваше да се задоволят с графика, изобразяваща известната творба на британския концептуалист. Не трябва да се забравя, че черепът, инкрустиран с 8601 скъпоценни камъка, в момента е изложен в легендарния дворец Палацо Векио (Флоренция), та в тази връзка ние все още няма как да се похвалим с величието на културната ни сцена, каквото притежава ренесансова Флоренция, но все пак изложбата на Хърст даде начало и надежди това да стане някой ден и у нас.

„200 години Захари Зограф”

Национална художествена галерия

Откритата на 17 ноемрви изложба, посветена на 200 години от рождението на Захари Зограф, събра най-значимото от творчеството на един от най-големите български художници. Галерията представи сбирка от портрети, рисунки, икони, както и репродукции на стенопсите, дело на автора. Интересното в експозицията са рисунките и скиците на художника, които показват процеса на работа и техниката, чрез която се осъществява църковната живопис. За зрителите, които все още не са посетили изложбата, те ще имат възможността да го направят до края на януари 2011 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини