Общинският исторически музей в Брезник организира конференция "Общество, култура, образование" за пета година

Пета национална научна конференция "Общество, култура, образование" ще се проведе утре в Общинския исторически музей (ОИМ) в Брезник, съобщи неговият директор Емилия Велинова.

Научен ръководител на форума е проф. Надя Манолова-Николова от СУ „Св. Климент Охридски“. Теми на събитието тази година ще са малко изследвани култове, тайни ритуали и почитания, свети хора, тъмни сили, чудати личности и персонажи, вярвания и други.

В конференцията с научни доклади ще участват широк кръг от университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от София, Шумен, Пловдив, Троян, Перник, Павликени, Брезник и Пирот. Някои от тях ще представят разработките си онлайн в рамките на програмата.

Докладите, които са 30 на брой, обхващат различни исторически периоди, като част от тях са свързани с историята на региона и разкриват непознати досега теми от регионалната история.

Паралелно с конференцията ще бъде открита и гостуващата изложба „Поезията на камъка“ на Националния музея „Земята и хората“.

Участниците във форума ще посетят средновековния храм "Св. Петка" в Брезник, както и експозиционните обекти към ОИМ.

В рамките на научната конференция ще бъде осъществено и пътуване до Пирот, където музейните експерти и специалисти ще обменят опит с колегите си от сръбска страна. По време на посещението там те ще разгледат Музея на Понишавието, църквите "Св. Рождество Христово", "Св. Успение Богородично" и Пиротската крепост.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини