Четвърта национална научна конференция „Общество, култура, образование“ започва утре в Брезник

Четвърта национална научна конференция „Общество, култура, образование“ ще проведе на 8 и 9 септември в Общинския исторически музей в Брезник, съобщи неговият директор Емилия Велинова. Научен ръководител на форума е проф. Надя Манолова-Николова от СУ „Св. Климент Охридски“. Тази година конференцията е посветена на 110-ата годишнина от Балканската война, 100 години от рождението на поета Евстати Бурнаски и на изследователя на археологическото богатство на Брезнишко проф. Димитрина Джонова.

В конференцията с научни доклади ще участват широк кръг от университетски преподаватели, музейни специалисти, краеведи. Ще бъдат представени нови данни от проучването на църквата „Св. Петка“ в Брезник, както и някои аспекти от култа към Св. Петка Търновска в Брезнишко. Участниците ще се запознаят с надписа от купола на Трънския манастир, ще чуят легенди, мистификации и реалности за храм-кладенеца в местността „Пусто Гърло“ и др.

Докладите обхващат различни исторически периоди,  част от които са свързани с историята на региона и разкриват непознати досега теми от регионалната история. Те ще бъдат отпечатани в специален сборник- ІV том  „Известия на Общински исторически музей Брезник“.

Участниците във форума ще посетят скалния параклис „Св. Петка“ и църквата „Света Петка“ в Трън, както и Трънския манастир „Св. Архангели Михаил и Гавраил“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини