Мнозинството репетира за импийчмънт. Преглед на националния печат

„Стандарт": Македония отне детето на Спаска

Македония отне 3-годишната Сузана от майка й Спаска Митрова. Основният съд в Гевгели присъди момиченцето на бащата. Спаска пък бе задължена да плаща издръжка от 40 евро на месец. По този начин съдът разби оптимизма й преди делото, че ще й върнат детето, на пух и прах. Заедно със Спаска в съдебната зала бе и зам.-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. Само след 5 минути обаче жената, която е с българско самосъзнание и българско гражданство, излезе посърнала от съдебната палата.


„24 Часа": Скок на вноските или и чиновници да си ги плащат

Два варианта за здравните вноски предложи вчера в парламента вицепремиерът Симеон Дянков. Той бе поканен от депутатите от опозицията да обясни намеренията на кабинета за промяна на парите за здраве. В сряда правителството гласува вноската за бизнеса и работещите да се вдигне с 2%, а за държавата да остане 8 на сто.
Единият вариант е този, който гласува правителството.
Вторият е парите за здраве да останат 8%, но всички, на които в момента държавата плаща осигуровките, да започнат да си ги внасят сами. Така държавата щяла да остане като осигурител само на пенсионерите и децата, каза Дянков.
"И двете мерки са непопулярни", призна вицепремиерът. Неговите сметки сочели, че изборът на който и да е вариант вкарва в хазната допълнително около 260 млн. лв.

„Дума": Мнозинството репетира за импийчмънт

Димитър Чукарски напусна РЗС и преля към групата на независимите депутати, които се очертава да подкрепят парламентарното мнозинство на ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция. Рано сутринта вчера той беше убеждаван да обяви напускането си от Венцислав Върбанов и Марио Тагарински. Пред очите на журналисти те даваха съвети на напускащия в парламентарното кафене в НС. На въпрос дали подкрепя политиката на правителството Чукарски каза, че има много решения, които е подкрепял и ще продължи да подкрепя. Доскорошният съратник на Янев обаче вече не харесвал радикалния стил на поведение на РЗС.

„Сега": Съдът намали гаранцията на Масларова 10 пъти

Софийският градски съд намали паричната гаранция на депутатката Емилия Масларова от 50 000 лева на 5000 лева.
Преди ден прокуратурата внесе в съда искането на бившата социална министърка за промяна на наложената й парична гаранция от 50 хиляди лева. На 23 февруари прокуратурата повдигна обвинение на Емилия Масларова за това, че в периода ноември 2007-май 2009 г., в качеството й на министър, в съучастие с Михаил Методиев и Венцислав Драганов, е присвоила 11 038 405,55 лева.
Според прокуратурата Масларова е нарушила служебните си задължения, определени в Закона за обществените поръчки, и е поръчала "златния" ремонт на социалния център в Стара Загора.

„Новинар": Медицинска полиция тръгва по болниците

Специална агенция ще инспектира дали пациентите се лекуват и диагностицират правилно от лекарите. Новата структура започва проверки на болниците от 1 април. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тя ще се нарича агенция „Медицински одит" и също така ще проверява дали болничните заведения имат нужната апаратура, специалисти, за да извършва всеки вид услуга, която са договорили и отчели пред здравната каса.
Структурата ще контролира и дали парите, отпуснати по отделните клинични пътеки, са изразходвани по предназначение. В агенцията ще работят 50 души, които ще се грижат за юридическата част на проверките. Реалната инспекция ще бъде извършвана от медици. За тази цел от агенцията се обърнали към Българския лекарски съюз, за да посочи по 10 лекари от всяка специалност, които да участват в проверките. Агенцията ще разполага със собствен бюджет, който предстои да бъде определен от здравния министър Божидар Нанев. Оттам ще се заплаща и на докторите, които ще участват в инспекциите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини