Финансовият министър не знаел, че го записват

Симеон Дянков не е знаел, че разговорът му с президента Георги Първанов се записва. Това каза вицепремиерът и министър на финансите пред репортери в парламента.

В отговор на журналистически въпрос знаел ли е, че по време на срещата се води запис, той отговори с "не". Дянков отказа да коментира други теми след изслушването пред народните представители.

В ефира на Нова телевизия днес пък тъмносиният лидер Иван Костов заяви, че "никой гражданин няма повече права от другите".

"В този смисъл президентът има същите права като един безработен човек от улицата". Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов в подкрепа на твърдението, че Първанов е нарушил конституцията със записа на срещата с Дянков, предаде КРОСС.

"По закон той няма право да записва такъв разговор и да го публикува. Той е злоупотребил с властта. Няма нито един нормативен документ, който да дава право на президента да записва един такъв разговор", обясни Костов.

Според съпредседателя на "Синята коалиция" НС дължи този дебат на вицепремиера, защото той е със засегната чест и достойнство.

"Вторият основен аргумент е, че президентът злоупотребява с власт, за да разчиства личните си сметки", коментира Иван Костов. Той аргументира смисъла от повдигането на обвинение срещу президента с няколко мотива: „Първо му се казва, че не бива да прави това и второ ще бъде санкциониран, ако продължава да се държи по този начин, трето, че НС е против нарушаване на конституцията".

Костов обясни, че е поискал стенограмите от разговорите на президента с Христо Ковачки, Людмил Стойков, Ал. Петров, В. Божков, Тодор Батков.

"Аз съм убеден, че такива стенограми няма да видим защото ще бъдат прикрити. Президентът не бива да реабилитира подобни лица", е категоричен Костов. Той обясни, че по негова информация такива срещи и разговори са водени.

Лидерът на ДСБ постави и въпроса, къде са разговорите на президента с Путин по ядрената енергетика, по въпроса за енергийната сигурност на страната.

"Поне 10-12 пъти се е срещал с Путин - защитил ли е нашите интереси или само е отстъпвал пред руските. Ще бъде ужасно, ако се окаже, че тези разговори се окажат частни. Това би било въпрос на много тежко обяснение". Костов съобщи, че по негова информация в тези разговори са направени недопустими отстъпки.

Иван Костов определи финансовата ситуация в страната като трудна и подчерта, че задачата на Симеон Дянков в следващите месеци ще бъде още по-тежка. "Сега от него ще се изискват двойно по-големи усилия. Поддържането на финансовата стабилност ще бъде тежка задача. Той трябва да бъде подкрепен, не бива да бъде разбивана стабилността", коментира Костов.

По повод изслушването на Алексей Петров в комисията за контрол на ДАНС, Костов каза, че не е участвал активно в този разговор, но го е проследил и след това се е запознал със стенограмата.

"За нас този разговор е с човек, който използва неистини, за да се защити. Той е участвал в операции на ДАНС, които ние определихме като незаконни, превишаване на правата и злоупотреба с власт", допълни Костов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини