Хибридният Ferrari ще дебютира в Женева

Правителствата по целия свят са подложени на обществен натиск да редуцират нивата на вредни емисии в атмосферата, които съответните страни произвеждат.

Най-често секторът, който към всички поглеждат, е този на автомобилната индустрия.

Така например в САЩ средният разход на гориво трябва да стане 6.63 л/100 км до 2016 година, докато в Европа правителствата искат по-скоро директно да ограничат нивата на емисии на СО2 – нещо, което може да има катастрофален ефект върху нишови автомобилни компании като Ferrari. Всъщност предстоящите промени дотолкова са стреснали италианския производител, че инженерите от поделенията им за шосейни автомобили и за Формула 1 разработват различни методи за редуциране на разхода на гориво и намаляване на вредните емисии.

От ръководството на Ferrari са категорични, че всяко намаляване на емисиите по никакъв начин няма да повлияе върху представянето на автомобилите на пътя. Това обаче определено е мощно предизвикателство.

Така например един от изпълнителните директори във Ferrari, Амедео Фелиса, разкри, че първият хибриден модел на компанията вероятно ще бъде оборудван с V12 двигател. Най-новите данни са, че от Ferrari подготвят хибриден вариант на базата на Ferrari 599 GTB Fiorano, който предстои да дебютира по време на автомобилното изложение в Женева тази година.

Информацията първоначално бе разкрита от италианското списание Quattroruote, което съобщава, че хибридният модел на Ferrari ще използвасистема KERS (Система за регенериране на кинетична енергия при спиране), подобна на технологията, дебютирала в болида на италианците F60.

В общи линии се предполага, че конфигурацията ще включва пакет литиево-йонни батерии и електричски мотор, монтиран около задната ос. Системата би трябвало да внедри в себе си технологиите стоп/старт и тази за регенериране на енергия, както и малко по-висок въртящ момент, когато е необходимо. Очаква се системата да подобри икономията на 599 с повече от 30 % . в общи линии от около 27 л/100 км на 17 л/100 км.

От Ferrari са категорични, че V12 двигателят ще остане независимо от плановете за намаляване на вредните емисии. Междувременно една от стъпките за оптимизиране на ефективността е пускане на V8 двигатели с турбо, които притежават мощта на V12 агрегата.

Миналата година Фелиса разкри, че се разработва прототип, базиран на хибридната система на Ferrari, като се очаква той да дебютира по време на провелото се тази година автомобилно изложение в Лос Анжелис. Изказването му стана, след като бяха изтекли снимки на хибридна система за задвижване на четирите колела. Е, трябва да се признае, че премиерата не се състоя, но е планирана за Женева идния март. Междувременно бившият президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло също разкри, че има планове за тестване на хибриден прототип, базиран на 599.

Преди да се стигне до някакви хибридни автомобили от Ferrari обаче, от Маранело ще внедряват друг тип техники за намаляване на разхода на гориво като системата стоп-старт и директно инжекционно впръскване.

Междувременно тази седмица е и първото официално каране на новия Ferrari 599XX. Седмина собственици ще получат своите коли на испанската писта Рикардо Тормо край Валенсия. Там те ще имат за първи път да изпробват своите придобивки. Преди да пристигнат на пистата обаче, въпросните представители на 599ХХ ще бъдат настроени за своите пилоти, след това собствениците ще бъдат запознати с колите си посредством инструктори на Ferrari и едва тогава ще имат възможността да изпробват хиперавтомобилите си на пистата. И тъй като 599ХХ не отговаря на никои основни стандарти за сигурност, то затова на практика колата е предназначена предимно за ползване на писта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини