Уникална батерия за електромобили може да се зареди за 72 секунди

Изграждането на мащабна мрежа от станции за зареждане на електрически автомобили е сред приоритетите на ЕС. Транспортната инфраструктура има огромно влияние над социални и икономическия живот на държавите-членки. Европейските производители ще бъдат подпомогнати финансово за ускоряване на технологичните иновации на континента.

Електрическите автомобили набират все по-голяма популярност и стават все по-добри с всяко следващо поколение. Времето за зареждане на батериите е ключова характеристика в EV сегмента и е сфера, която е обект на постоянни научни разработки. Швейцарският стартъп Morand инвестира в енергийни системи с впечатляващи параметри.

Хибридният дизайн комбинира предимствата на химическите батерии и свръхкондензаторите в един модул. Технологията позволява прототип със 7.2-kWh мощност да зареди батерията до 80% мощност за едва 72 секунди, съобщава NewAtlas. Това е два пъти по-малко време, отколкото трябва да сипете дизел или бензин в конвенционален автомобил. 

Моrand твърдят, че са нужни 120 секунди за достигане на 98% капацитет, както и 2.5 минути за пълен заряд на 900A / 360kW батерия. Компанията иска да демонстрира възможностите на eTechnology преди да започне да увеличи мощността до съвременните автомобили. 

Технологията е подходящо решение и за електрическите скутери, които са предпочитано средство за придвижване големите градове. Oт Morand уточняват, че 6-Ah батерия може да се захрани за 6 минути при по-ниска мощност от 3.2kW. Toва може да е революционно за сектора, където обикновено са необходими часове за пълно зареждане на EV скутерите.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини