Противовъзпалителната диета намалява риска от деменция

С напредване на възрастта при хората, възпалението в имунната им система се увеличава, което води до масивно клетъчно увреждане.


Ново проучване показва, че хората, които са спазвали противовъзпалителна диета, включваща повече плодове, зеленчуци, зърнени храни, чай или кафе, са имали по-нисък риск от развитие на деменция по-късно през живота.


Изследването е публикувано в онлайн изданието на Neurology от 10 ноември 2021 г.


Възможно е да има някои мощни хранителни средства в дома на съвременния човек, които да помогнат в борбата с възпалението, което може да допринесе за забавяне на процесите на стареене в мозъка и запазване на когнитивните функции, казва авторът на изследването Николаос Скармеас, доктор по медицина, от Националния и Каподистрийския университет в Атина, Гърция и сътрудник в Американската академия по неврология.


Диетата е фактор ат начина на живот, който можем да променим, и може да играе роля в борбата с възпалението -  един от биологичните пътища, допринасящи за риска от деменция и когнитивно увреждане по-късно в живота.


Проучването разглежда 1059 души в Гърция със средна възраст 73 години, които не са имали деменция.


Всеки човек е трябвало да отговори на въпросник за честотата на хранене и отговорите обикновено се използват за определяне на възпалителния потенциал на диетата на дадено лице.


С въпросника се търси информация за основните групи храни, консумирани през предходния месец, включително млечни продукти, зърнени храни, плодове, зеленчуци, месо, риба, бобови растения, които включват боб, леща и грах, добавени мазнини, алкохолни напитки, стимуланти и сладкиши.


Възможен диетичен възпалителен резултат може да варира от - 8,87 до 7,98, като по-високите резултати показват по-предразполагаща към възпалителни процеси диета, която включва по-малко порции плодове, зеленчуци, зърна, чай или кафе.


Скармеас отбелязва, че множеството хранителни вещества във всички храни допринасят за възпалителния характер на диетата на човек.


Изследователите са разделили участниците на три равни групи: първата - с най-ниски резултати за възпалителна диета, втората - със средни резултати и третата - с най-високи резултати.


Тези в групата с най-ниски резултати от - 1,76 и по-ниски, което показва по-предпазваща от възпаление диета, ядат средно седмично по 20 порции плодове, 19 зеленчуци, четири порции боб или други бобови растения и 11 чаши кафе или чай на седмица.


Тези в групата с най-високи резултати, 0,21 и повече, което показва по-предразполагаща към възпаление диета, ядат средно на седмица девет порции плодове, 10 порции зеленчуци, две порции бобови растения и девет чаши кафе или чай.


Изследователите проследяват всеки човек средно три години. В хода на проучването 62 души, или 6%, са развили деменция.


Хората, които са развили деменция, са имали средни резултати от - 0,06, в сравнение със средни резултати от - 0,70 за тези, които не са развили деменция.


След коригиране на възрастта, пола и образованието, изследователите са установили, че всяко едноточково увеличение на диетичния възпалителен резултат е свързано с 21% увеличение на риска от деменция.


В сравнение с участниците от първата група, които са приемали най-малко препразполагаща към възпаление диета, тези в третата група са три пъти по-склонни да развият деменция.


Резултатите се доближават до характеризирането и измерването на възпалителния потенциал на диетата на хората, пояснява Скармеас.


Това от своя страна може да помогне за изработването на по-персонализирани и прецизни хранителни препоръки и други стратегии за поддържане на когнитивното здраве.


Проучването е било по-скоро наблюдателно, а не клинично. Това не доказва, че спазването на противовъзпалителна диета предотвратява стареенето на мозъка и деменцията, показва само връзка.


Допълнително ограничение е краткото време за проследяване от три години. Необходими са по-дълги проучвания, за да се потвърдят и възпроизведат тези открития.


Източници:

https://www.futura-sciences.com

https://medicalxpress.com

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини