Здравословните ползи от билковите чайове

Ако обичате да пиете чай, можете да избирате не само според вкусовите си предпочитания, но и според ползите му за здравето. Има билкови чайове, които могат да ви помогнат не по-лошо от фармацевтичните лекарства.

Чай от лайка

Чаят от лайка е фаворит сред привържениците на традиционната медицина. Това обаче не е напразно, защото той възстановява имунитета и укрепва здравето. Напитката перфектно помага при УНГ заболявания, а също така има седативен ефект.

Трябва да се помни обаче, че чаят от лайка има своите противопоказания: високо кръвно налягане, склонност към диария, обилна и болезнена менструация, провокира киселини и дори вътрешно кървене. Не може да се комбинира с хомеопатични лекарства.

Чай от глог

Тази напитка помага за подобряване функционирането на храносмилателната система, подобрява качеството на съня, нормализира нивата на холестерола, което пък предотвратява появата на плаки.

Чаят от глог не трябва да се пие от хора, които в момента се нуждаят от висока концентрация на внимание, бременни жени и деца под 12 години, както и страдащи от алергии.

Чай от липа

Повечето хора го пият го при първите признаци на настинка, тъй като има антипиретичен ефект и засилва изпотяването. Освен това облекчава нервността и отоците.

Липовият чай трябва да се избягва от  хора с камъни в бъбреците, заболявания на сърдечно-съдовата система, както и тези, които имат лошо кръвосъсирване.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини