Турция отхвърли "едностранния и в никакъв случай обективен" доклад на Европейския парламент

Турция отхвърли "едностранния и в никакъв случай обективен" доклад на Европейския парламент за страната, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на декларация на турското външно министерство.

Приемането на подобна резолюция в момент, когато се полагат усилия за съживяване на отношенията между Турция и ЕС въз основа на нейната перспектива за членство в ЕС като част от един позитивен дневен ред, е неприемливо, заяви министерството.

Ведомството отхвърли "този пристрастен текст", който "включва неверни твърдения, отнасящи се до човешките права, демокрацията, върховенството на закона, нашата система на управление и политическите партии, и разглежда като заплаха ефективната, ориентирана към постигане на решение, хуманитарна и предприемчива външна политика /на Турция/". Според министерството докладът също така отразява "напълно несправедливите и пристрастни гръцки и кипърски гръцки твърдения по отношение на Егейско море, Източното Средиземноморие и кипърския въпрос и подкрепя едностранните и нелогични арменски разкази за събитията през 1915 г.".

Както се посочва в декларацията от Анкара, изказът на доклада на ЕП, който се опитва да постави под въпрос присъединителните преговори на Турция, отразява "липса на визия и усилие за отклоняване от принципа pacta sunt servanda" /споразуменията трябва да се спазват, лат.ез./.

Министерството подчертава, че членството в ЕС е стратегическа цел за Анкара и ще бъде от полза за цяла Европа и отвъд нея, а Турция "решително" ще продължи усилията си за постигане на тази цел. В декларацията се изтъква също, че като страна-кандидат Турция очаква от ЕП "конструктивни усилия" за това как да подобри отношенията с Анкара и да допринесе за турския интеграционен процес вместо да бъде "платформа за неоснователни твърдения и слепи обвинения срещу Турция".

В оповестения доклад на ЕП за Турция се посочва, че отношенията между ЕС и Анкара са на исторически ниско равнище и се отчита отстъпление по отношение на принципите на правовата държава и основните права. Според доклада Турция води конфронтационна и враждебна външна политика, а в последните години турското правителство все повече се отдалечава от ценностите на ЕС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини