Женски асоциации искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивайнгейт"

Европейски женски асоциации настояват за оставката на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел заради протоколния гаф на срещата с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, съобщи Дойче веле. Фондът за защита на правата на жените и равенство между половете Millenia Foundation инициира петиция, която събра около 4000 подписа от старта си на 8 април до вечерта на 11 април.

В документа са посочени "три сериозни грешки", направени от Мишел, който седна до Ердоган без да е осигурено кресло за председателката на ЕК. Така председателят на Европейския съвет нанесе щети на дипломацията, на Европейския съюз, на правата на човека - и конкретно на жените, подчертават авторките. Според тях, Шарл Мишел е нанесъл оскърбление не само на Урсула фон дер Лайен, но и на всички жени.

"Неясното извинение няма да реши проблема с политическия вакуум, който създадохте за Европа по отношение на света, където повечето медии съобщиха за инцидента, като го осмяха. Затова искаме да се оттеглите като председател на Европейския съвет." - се казва в текста на петицията.

Припомняме, при протоколните снимки на 6 април, по време на срещата в Анкара, Ердоган и Мишел седнаха един до друг в двете подготвени кресла, докато Урсула фон дер Лайен остана права и беше поканена да седне на диван, разположен отстрани. Трето кресло така и не беше донесено. На друг диван срещу председателката на ЕК седна турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е с по-нисък ранг от Урсула фон дер Лайен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини