Бъдещи производители на облекло се обучават в модерно оборудвана работилница

 

Ученичките, изучаващи професията "Оператор в производството на облекло" в ПГСС "Васил Левски", Първомай, вече работят с модерни машини, осигурени по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ , съфинансирана от Европейския социален фонд.

Деветокласничките, подпомогнати от учителката по професионална подготовка Северина Кехайова, започнаха да управляват шевните машини и оверлозите. Застанаха зад масата за кроене, видяха как с ютия могат да подготвят плата за по-лесно шиене.

Шивашкото оборудване е монтирано в училищна учебна работилница. Много ценна за създаването ѝ е помощта на Георги Иванов, управител на „Валитекс“ ООД – една от шивашките фирми в Първомай, която е партньор на гимназията по проекта и при обучението в дуална форма по професията “Оператор в производството на облекло“. Господин Иванов даде ценни съвети при избора на оборудването и при монтажа му, като предостави свои професионални контакти.

26 462 лева е цената на осигурените по проекта „Подкрепа за дуалната система на обучение“ машини, инструменти и консумативи. Това е реализацията на само една от дейностите, предвидени в него. Чрез тях ще се повиши съответствието на професионалното образование с пазара на труда и ще създадат възможности за повишаване на квалификацията на бъдещата работна сила по професии, ключови за икономиката на страната. Изпълнението на планираните дейности ще спомогне за развитието на дуалната система на обучение и ще даде възможност за тясна обвързаност между образователната система и реалните потребности на пазара на труда.

Екип "Ученически СТАНДАРТ"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини