Mосква с ответни санкции срещу председателя на Европарламента и комисар Йоурова

Mосква наложи санкции срещу няколко европейски служители заради мерките, въведени от Европейския съюз и негови членки в последните седмици.

Това съобщава пресслужбата на външното министерство в Русия. Общо осем души са обхванати от новите руски мерки и им е забранено влизането в страната.

Председателят на Европейския парламент Давид Мария Сасоли е сред санкционираните. В списъка е още ръководителят на прокуратурата в Берлин Йорг Раупах.

"Евросъюзът продължава политиката на нелегитимни едностранни ограничителни мерки по отношение на руски граждани и организации," се казва в съобщението, според което практиката е в разрез с Устава на ООН, а всички предложения за деескалация от Москва са отхвърляни и атаките срещу Русия са "открити и преднамерени".

Русия също така съзира "поощрението" на Съединените щати, които не скриват според нея интереса си да превърнат Европа в арена на "остра геополитическа конфронтация". Затова, в отговор на наложени на 2 и 22 март санкции на шестима руснаци се забранява влизането в Русия на следните 8 души:
Представители на ЕС

  • заместник-председателя на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова;
  • председателя на Европейския парламент Давид Мария Сасоли;

Представители на национални власти

  • председателя на медийния регулатор на Латвия Иварс Аболинш;
  • директора на Центъра за държавния език на Латвия Марис Балтинш;
  • члена на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жак Мер;
  • главния прокурор на Берлин Йорг Раупах;
  • ръководителя на Лабораторията за химическа, биологична, радиационна и ядрена безопасност към Изследователския институт за отбрана на Швеция Оса Скот;
  • ръководителя на Езиковия департамент на Естония Илмар Томуск.

На какви европейски санкции отговаря Русия

Цитираните от Москва примери са за две отделни решения на Евросъюза. Първото, на 2 март, засегна главния прокурор Игор Краснов, ръководителя на Следствения комитет на Русия (СКР) Александър Бастрикин, този на администрацията на затворите (ФСИН) и командващия Росгвардия Виктор Золотов.


И четиримата са ключова част от държавния апарат, използван от Кремъл за преследване и тормоз над критиците на властта. В конкретния случай те са смятани и за отговорни за осъдителната присъда срещу Алексей Навални, заради която той бе изпратен в затворническа колония. Золотов също така се смята за много близък до президента Владимир Путин.


На 22 март бяха санкционирани за нарушения на човешките права Аюб Катаев, ръководител на отдела на вътрешното министерство в чеченския град Аргун заедно с Абузайд Висмурадов, чеченски вицепремиер и "неофициален бодигард" (според ЕС) на лидера Рамзан Кадиров. Двамата са обвинени в предследване на сексуални малцинства.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    как се лекува русофобия
    1 -1
    08:29, 1 май 2021
    Вземате едно паве или винкел. Почвате да млатите русофоба докато протече кръв. После продължавате поне още 15-20 минути. Ако оцелее значи е излекуван. Ако не значи болестта е надделяла.
Последни новини