България изгони още един руски дипломат след данните за взривовете в оръжейни складове

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска от руските власти пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи, изпратено до медиите, след разговора на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева с руския посланик в София Елеонора Митрофанова. Разговорът с Митрофанова се състоя ден след като българската прокуратура свърза руски агенти както с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, така и с експлозии в четири склада в България през последните 10 години.

Съобщенията от прокуратурата предизвикаха гневната реакция на Москва - вчера имаше коментари от руското външно министерство, а днес последваха и от Кремъл. Преди почти 2 седмици Чехия изгони 18 руски дипломати (а после - още десетки служители на посолството в Прага), след като обяви връзка на руските служби с взрив на склад, в който бе замесено името на компанията на Гебрев ЕМКО.

"Равнопоставени отношения с Русия"

"България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия", се казва в съобщението.

Обърнато бе и внимание на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни, продължава българската институция.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ей
    ей така
    2 0
    16:54, 29 апр 2021
    Малко по малко през тези 30 години разпродадоха всичко и отровиха отношенията с Русия. Българският народ си заслужава съдбата. Той е по -търпелив и от овца.
    • Го
      гост
      0 -2
      19:47, 29 апр 2021
      Долу Путин, свобода за Навални!!!
  • 2
    Fa
    FARAON
    0 0
    19:37, 29 апр 2021
    Иван-асен георгиев, да се реабилитира!
Последни новини