Новият пакет санкции на ЕС: Край на руските диаманти и пропан-бутана

Европейската комисия предложи забрана на вноса на диаманти и на втечнени въглеводородни газове (пропан-бутан) от Русия, както и затягане на прилагането на ценовия таван на руския петрол като част от новите санкции срещу Москва, посочиха пред Ройтерс дипломати от ЕС.

12-ият пакет от санкции, който 27-те страни членки на Европейския съюз ще обсъдят в петък, също така съдържа забрана за транзита през Русия на стоки и технологии, които биха могли да повишат индустриалните възможности на страната, плюс забрани за внос на редица метали.

Очаква се споразумението за окончателния пакет да отнеме седмици, тъй като сделката ще изисква единодушна подкрепа от всички 27 държави от ЕС, отбелязва Ройтерс.

Предложението за новия пакет санкции включва забрана за директен внос на диаманти от Русия от 1 януари 2024 г. и прилагане от март догодина на механизъм за проследяване, който ще предотврати вноса на руски скъпоценни камъни, обработени в трети страни, посочиха европейски дипломатически източници.

Механизмът за проследяване е предназначен да бъде координиран със страните от Г-7, включително Съединените щати, Канада, Великобритания и Япония.

За да се затегне прилагането на тавана на цената на руския петрол, определена от Г-7 на 60 долара за барел, предложението призовава корабните компании да описват подробно разходите за доставка и застраховка за руските петролни товари, които превозват.

Таванът на цените вече е широко заобикалян от руската "сенчеста" флотилия от танкери, според анализаторите на корабоплаването.

"Логиката на налагането на повече прозрачност е да се попречи на корабните компании да скрият реалната цена на петрола, превозван с техните танкери, като я обединят с разходите за доставка и застраховка“, отбеляза пред Ройтерс дипломат от ЕС.

За да предотврати по-нататъшното разширяване на "сенчестия" флот на Русия, Европейската комисия предложи експортен контрол върху танкери, стари и нови, за Русия. Не е обаче ясно дали големите транспортни страни като Гърция или Кипър биха се съгласили.

В изявлението на ЕК се посочва, че 12-ият пакет от санкции ще включва нови забрани за внос и износ, действия за затягане на тавана на петролните цени и за противодействие на заобикалянето на санкциите на ЕС, както и санкции, насочени към участници от руския военен, отбранителен и ИТ сектор и към други важни икономически оператори.

Преди дни "Файненшъл таймс" съобщи, че Дания ще бъде натоварена със задачата да инспектира и потенциално да блокира руски петролни танкери, плаващи през нейните води, съгласно новите планове на ЕС за налагане на таван за руски петрол.

Финансовото издание каза, че Дания ще се насочи към танкери, преминаващи транзитно през датските проливи без западна застраховка, добавяйки, че целият петрол на Русия, превозван през Балтийско море, или приблизително 60% от общия му износ по море, пресича датските проливи по пътя си към международните пазари.

От ЕК не коментираха официално информацията на "Файненшъл таймс".

Европейски служител, пожелал анонимност, каза, че предложението за санкции не налага никакви нови задължения на Дания по отношение на прилагането на тавана на цените, а няколко дипломати от ЕС отбелязаха, че в предложението на Комисията за новия пакет санкции не се споменава Дания или каквито и да било инспекции на кораби.

Предложението в 12-ия пакет също така разширява списъка на стоките, които не могат да се продават на Русия, защото биха могли да помогнат на войната на Москва срещу Украйна, и се забранява продажбата на софтуер за управление на компании и за промишлен дизайн и производство, казаха дипломати.

Комисията отбеляза, че ако бъде одобрено, предложението също така "ще санкционира над 120 допълнителни лица и организации за тяхната роля в подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", съобщи БНР.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини