Журналистическо разследване: Русия купува санкционирани стоки - каквото и колкото и трябва

Изображение 1 от 6

    Русия внася почти всички санкционирани стоки в необходимите ѝ количества, без значителни проблеми с подсигуряването на военно производство. Това се казва в журналистическо разследване на независимото руско издание "Bёрстка".

    Авторите на публикацията отбелязват, че само за последните шест месеца Русия е внесла забранени чипове от западни компании на обща стойност над половин милиард долара. Те се използват в производството на ракети и други оръжия.

    Освен това страната-агресор е внесла машини за милиони долари за отбранителните заводи, западни резервни части за гражданската авиация и електроника за iPhone на стойност 389 милиона долара. Всичко това следва от засекретени данни на руската митническа статистика, които журналистите са успели да проучат.

    "Нашето разследване показа, че почти всичко може да бъде внесено в Русия от всяка точка на света - от чип с двойна употреба до турбореактивен двигател за Airbus. Западните компании участват в схеми през трети страни, а руските власти безопасно заобикалят европейските и американските санкции", отбелязва изданието.

    Почти цялата западна електроника влиза в Русия през Китай и Хонконг, установява журналистическото разследване. Това са продукти както на известни марки, като американските Intel и AMD, така и на по-малко известните, но не по-малко търсени от руснаците Analog Devices Inc., Xilinx, Microchip Technology, Texas Instruments, Infineon и др.

    В схеми за внос на санкционирани стоки от тези марки участват стотици фирми. А от 25-те най-големи вносители 11 са директни доставчици на отбранителни предприятия. В някои случаи доставките се извършват не чрез редица посредници, а директно, което изглежда като безсмислица на фона на наложените санкции.

    Например, през май руската компания "Униматик" внесла фрези директно от Италия, закупувайки ги директно от компанията производител O. M. V. Officine. И това въпреки факта, че такива продукти са под експортния контрол на Европейския съюз и един от основните клиенти на "Униматик" е Завод № 9, водещият руски производител на танкови оръдия.

    Но по-често европейските производители изпращат своите продукти в Китай, а оттам отиват в Русия, какъвто е случаят например с немските машини Arinstein.

    Подобно е положението и със санкционирания граждански внос. Така руските авиокомпании продължават да експлоатират самолети западно производство именно защото са създали схема за "паралелен внос" на нужните им резервни части. И обикновените руснаци могат да продължат свободно да купуват "iPhone" почти на старата цена, въпреки забраната за доставки на продуктите на тази марка в Русия.

    Същото важи и за останалата електроника, по-специално за сървърно оборудване на Dell, който официално напусна руския пазар, но продуктите му се доставят в Руската федерация през Китай, Хонконг, Индия, Турция, Тайланд и Обединените арабски емирства.

    Както казват представители на бизнеса пред журналисти, целият такъв санкциониран внос следва една проста схема.

    "Регистрира се компания в трета страна. След това тази компания или купува необходимия продукт на пазара, или го поръчва директно от производителя и прави реекспорт в Русия. Регистрирани са фирми, както на руснаци, така и на чужденци. Но вариантът с чуждестранен основател е по-надежден, защото някои доставчици следят това", казват предприемачите, замесени в схемите.

    Най-често за такава схема се избира страна с голяма икономика, като Китай или Турция. Но активно се включват и страните от бившия СССР - Казахстан, Киргизстан, Армения и Узбекистан.

    Напълно възможно е обаче тези схеми да бъдат затворени, признават руснаците. Такъв пример е Япония, която наистина стриктно следи за спазването на санкциите.

    "Те сами десет пъти проверяват местоназначението на товара, кой го поръчва. След това дори изпращат емисарите си по заводите: "Изпратихме ви 10 кашона от тази номенклатура", те ще дойдат и ще проверят дали наистина са пристигнали във вашия завод, наистина ли са инсталирани? Това са японците, те са педанти. Американо-китайският бизнес, пфф, товарите вървят напред-назад и никой не се притеснява", казва руски бизнесмен.

    Отделен проблем е, че Русия получава много стоки, произведени в Китай, които формално не са обект на санкции, тъй като Китай не ги е налагал. Така руснаците купуват китайски дронове, противодронови оръдия, уоки-токита, различни резервни части, медицински консумативи - всичко това в неограничени количества.

    През юли Съветът на ЕС удължи с още шест месеца санкциите срещу Русия, наложени във връзка с пълномащабно нахлуване в Украйна. Става дума за целия набор от санкционни ограничения – от финансите до доставките на военна техника.

    Въпреки това медиите все повече съобщават, че Русия свободно внася всичко, което и притрябва. Например агресорът продължава да получава западни компоненти за крилати ракети Х-101, балистични „Искандери“ и хиперзвукови „Кинжал“. Според Frankfurter Allgemeine Zeitung в парчета от боеприпаси са открити компоненти от американско (81%), швейцарско (8%), японско и германско производство (по 3,5%).

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини