Осем безславни проекта, които промениха Интернет

Историята на тези проекти показва, че намеренията на техните създатели, изповядваните принципи и планираните цели, рано или късно опираха до непреодолима бариера – буквата на закона. Впрочем, те са и обица на ухото за всеки, който все още иска да промени света.

И така, осем проекта, които завършиха безславно, но които повлияха на облика на Световната мрежа.


 

Napster

След две години досаждане на култовата група Metallica и нервиране на музикалния бизнес, файлообменната мрежа Napster беше закрита през 2001 г., а нейната интелектуална собственост, тоест самата марка се падна на компанията Roxio. Napster се възроди като легална услуга през 2003 г, но...

Макар и двете версии да са свързани с музиката, разликите са съществени. Първоначалната идея предполагаше свободен обмен на музикални файлове, като предоставяше достъп до милиони песни, докато легалната услуга се превърна в платена с няколко хиляди файла. Затова не е чудно, че количеството потребители на Napster едва ли може да се сравнява с предишните времена. През 2008 г. Napster беше купена за $120 млн. от голямата американска верига за продажба на компютри Best Buy.

 

Kazaa

Kazaa повтаря съдбата на Napster – след като загуби делото в съда, през 2006 г. услугата беше рестартирана и започна да предоставя легално съдържание. От първоначалния замисъл остана само логото, принадлежащо на компанията Brilliant Digital Entertainment. Основателите на Kazaa обаче не се отчаяха и продължиха да сближават хората в цифровия свят, като създадоха Skype и Joost.


 

iMesh

Тази мрежа от типа peer-to-peer беше преследвана от Американската асоциация на звукозаписните компании (RIAA) през 2003 г. iMesh се съгласи да плати $4,1 млн. за нанесени на индустрията вреди. Но мрежата не спря да работи и с появата на версия 6.0 достъпът до музиката стана платен. Това се случи през 2005 г., а сега iMesh се позиционира като легална P2P услуга.

 

MySpace 

Първата версия на мрежата, принадлежаща на компанията Intermix Media, беше призната за нелегална от генералния прокурор на щата Ню Йорк, който съумя да докаже, че на използващите услугата деца се показва забранена реклама. След като в MySpace идва новият изпълнителен директор Ричард Розенблат, компанията е трансформирана – променен е бизнес моделът и са решени всички проблеми със закона. Към 2005 г. MySpace вече достигна значителни успехи и Intermix е продадена на корпорацията на Рупът Мърдок за $580 млн.

 

Cult of the Dead Cow (cDc)

Законност и легалност не са съвсем подходящи определения за неотдавнашната дейност на тази организация, образувана от хакери, тъй като те пускаха инструменти от сорта на печално известната троянска програма Back Orifice. В последните години cDc се отличава със своята хуманитарна работа, получила названието „хактивизъм“ и се бори с цензурата.


 

Gator 

През 2003 г. рекламните програми на тази компания бяха инсталирани на 34 млн. персонални компютъра, а разработчикът трябваше да отговаря на многобройни съдебни искове, подадени в частност от The New York Times и Dow Jones за тайна замяна на рекламата на техните сайтове. Самото название Gator стана синоним на шпионски софтуер. Компанията обаче беше преименувана на Claria и през 2006 г. се отказа от рекламния бизнес. Домейнът Gator.com беше продаден на търг през 2008 г., а след това Claria се превърна в Jelly Cloud и през октомври същата година прекрати дейността си.


 

The Pirate Bay

В последно време The Pirate Bay постоянно е в новините. Тракерът беше пуснат през 2003 г. и си живееше от рекламни доходи. Няколко години по-късно събитията около него се развиха по познатия сценарий. Притежателите на авторски права инициираха съдебен процес срещу четиримата негови основатели. През април тази година процесът завърши в полза на ищците, макар окончателната точка все още да не е поставена. На 30 юни компанията Global Gaming Factory (GGF) купи The Pirate Bay за $7,8 млн. От този момент тракерът стана легална услуга с платен ежемесечен абонамент и съответните отчисления за притежателите на авторски права.


 

Optinrealbig.com

В зависимост от гледната точка, Скот Рихтер може да бъде представен като умен маркетолог или крал на спама. Microsoft го нарече „един от най-големите спамъри в света“ и поиска $7 млн. за причинени вреди. Рихтер отстъпи и обеща да спазва закона, касаещ спама, а компанията Optinrealbig.com се прекръсти на Media Breakaway и веднага получи иск от MySpace за същия този спам. В резултат социалната мрежа получи $1,2 млн. като компенсации и $4,8 млн. за причинени вреди през 2008 г. Сега Рихтер вече се занимава с благотворителност.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини