Хващат на ден зад волана по 6 дрогирани и 18 пияни "на мотика". Преглед на печата

24 часа

Всеки ден от 2020 г. хващат зад волана по 6 дрогирани и 18 пияни "на мотика"

188 дрогирани шофьори са причинили катастрофи в България от началото на 2017 г. до 21 април т.г. 62 от тях са тежки - с ранени и загинали.

След всяка катастрофа шофьорите се тестват за алкохол и наркотици. От 1 януари до 21 април т.г. катастрофите, причинени от дрогирани шофьори, са 20, а тежките с жертви са 1. В тази черна статистика е и кървавият инцидент до мол "Парадайс" с журналиста Милен Цветков.

През 2017 г. 54 дрогирани са причинили катастрофи. През 2018 г. те се увеличават до 65. Леко намаляват през 2019 г., когато са 54. Любителите на шофирането след употреба на наркотици за тази година може би ще бъдат повече, защото за по-малко от 4 месеца, и то в условията на извънредно положение, са катастрофирали 20.

Виновно причинилите катастрофи пияни обаче намаляват. През 2017 г. са били 1166, през 2018 - 1091, през 2019 - 862, а до 21 април т.г. са 252-ма. Общо от началото на 2017 г. - 3371.

Данните са точни - така вътрешният министър Младен Маринов отговаря на депутата от "Воля" Елена Пешева.

Тя е задала въпроса си към него на 22 април, 3 дни след катастрофата, при която Кристиан Николов уби с джипа си Милен Цветков в София.

Труд

Цената на парното замръзва за година

Да се изготвя прогнозна цена на топлинната енергия за 12 месеца, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Същата схема в момента се прилага за цената на електрическата енергия, която се определя веднъж годишно. Промените предстои да бъдат обсъдени утре на заседание на комисията.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов целта е да се избягват големите колебания в цените на топлинната енергия. При определяне на новия 12-месечен период на прогнозната цена на парното ще се взима реалната цена на газа и ако има надвзет приход, той ще се приспадне или обратното.

Сега

Коронавирус с лъжи не се бори!

До 2 април Видин липсва от сцената на пандемията. На този ден за пръв път попада в сводките на националния оперативен щаб по незабележим с нищо начин, който да подскаже, че в следващите 4 седмици областта ще получи главна роля в трагедия от грешки. Един месец по-късно Видин е областта с най-висок дял заразени спрямо населението, с три активни, тежки огнища в старчески домове и дом за деца с увреждания, с над 10% от медиците извън строя заради положителни проби за коронавирус и с граждани, медици и власти в задълбочаващ се конфликт. Какво се случи, за да се стигне дотук?

Ситуацията във Видин обаче се оказва уникална за България - две трети от потвърдените случаи там са медици и персонал в областната болница "Св. Петка". "Случилото се във Видин вероятно се дължи на пренебрегване на мерките за безопасност", коментира тогава с хладен тон шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Както винаги, когато стане дума за съществен дефект в превенцията, отговорността чевръсто е заметена далеч от залата за пресконференции на Министерския съвет. Но истината рядко е само в черно и бяло.

Монитор

Спасяват с плазма 40 тежко болни с COVID-19

40 болни от COVID-19 може да бъдат лекувани по новия метод с преливане на плазма от хора, преболедували леко заразата. Четирима души вече са заявили желание да дарят кръв - основно във ВМА и един в "Пирогов". Сред тях има и чужденец, работещ в посолството на Нидерландия. Това каза пред "Монитор" държавният главен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискванията към донорите обаче са доста строги. Те не бива да са носители на вируси, не бива да имат други заболявания.

Двама са вече болните от коронавирус, на които е прелята кръвна плазма и са се подобрили. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в МС. Както "Монитор" писа, преди дни беше прелята кръвна плазма за първи път. Тогава Мутафчийски разясни, че пациентът се е подобрил и е без температура. Това лечение е приложено на още един пациент, който дори е екстубиран и има доста добри показатели, разясни вчера генералът.

Капитал

Данъчните приходи започват да спадат през април

Месец и половина след като бяха въведени ограниченията заради коронавируса и голяма част от икономиката замря, бюджетът продължава да е на плюс, но той идва не от повече приходи, а от забавено изпълнение на някои разходи. Бюджетният излишък нараства със 160 млн. лв. през април до общо близо 1.6 млрд. лв., акумулирани през първите четири месеца на годината, показват предварителните оценки на Министерството на финансите. Това се равнява на 1.4% от прогнозния БВП за годината.

Дума

Драстичен спад при доходите на една четвърт от българите

Близо 25% от българите твърдят, че доходите им са драстично намалели зарази кризата около коронавируса. При 45 на сто доходите са останали непроменени, а при 26 процента са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата. Това показва проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 13-23 април сред 1000 пълнолетни граждани.

Очаквано най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които пряко бяха засегнати от карантинните мерки. Въпреки това анализът сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи. В риск от загуба на доходи са около една четвърт от българите.

Проучването проследява как се променя характерът на трудовата дейност в условията на наложена социална изолация, като се подчертава, че това е ключов въпрос както предвид настоящата ситуация, така и с оглед на неизвестностите пред икономиката в близко бъдеще.

Според данните за 48% от работещите в България ситуацията е непроменена след 13 март и те продължават да работят на пълен работен ден на работното си място.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини