Коронавирусът атакува имунната система подобно на ХИВ

Коронавирусът, причиняващ Covid-19 има способността да убива мощните имунни клетки, от които се очаква да атакуват вируса, предупреждават учени.

Изненадващото откритие, направено от екип учени от Шанхай и Ню Йорк съвпада с наблюденията на лекарите от първа линия, че Covid-19 атакува човешката имунна система и причинява щети  сходни с тези при пациентите с ХИВ.

Т-лимфоцитите, познати още като Т-клетки играят централна роля в идентифицирането и елиминирането на живите нарушители в човешкото тяло.

По този начин те откриват клетката, заразена с вирус, пробиват дупка в мембраната й и инжектират токсични материали в нея. Тези химикали убиват и вируса, и клетката като ги разкъсват на парчета.

Учените обаче били изненадани да научат, че Т-клетките се превръщат в плячка за коронавируса в проведените от тях експерименти. Те открили  уникална структура във вирусния протеин, която очевидно предизвиквала сливане на вирусната обвивка и клетъчната мембрана, когато двете влязат в контакт.

Гените на вируса навлизали в Т-клетките и ги вземали за заложници, елиминирайки напълно защитната им функция.

Изследователите провели същия експеримент с тежкия остър респираторен синдром ТОРС – още един коронавирус - и открили, че той не притежава способността да инфектира Т-клетките.

В този случай не се наблюдавало сливане с клетъчната мембрана. ТОРС, който уби стотици при избухналата епидемия през 2003, може да инфектира само клетки, пренасящи определен протеин – АСЕ2, а този протеин почти не присъства в Т-клетките.

Лекар от обществена болница, лекуваща пациенти с Covid-19 в Пекин смята откритието за още едно доказателство, че понякога коронавирусът се държи като най-страшните и печално известни вируси, атакуващи човешката имунна система.

Все повече и повече хора го сравняват с ХИВ, казва лекарят.

През февруари Чен Йонгуен и колегите му  специалисти по имунология, разпространиха клиничен доклад, в който предупредиха, че Т-клетките могат значително да намалеят при заразените пациенти, особено при по-възрастните. По-малкия брой Т-клетки увеличава риска от летален изход.

Наблюденията им бяха по-късно потвърдени от аутопсиите на над 20 пациенти, чиито имунни системи били напълно унищожени.

Лекарите, изследвали телата, заявиха, че щетите по вътрешните органи наподобяват комбинацията от ТОРС и ХИВ.

Генът, отговорен за сливането на клетъчната мембрана с Sars-CoV-2, не бил открит в други коронавируси при хора и животни.

Но някои смъртоносни човешки вируси като ХИВ и ебола се отличават с подобни секвенции, което усилва спекулациите, че новият коронавирус може да се е разпространявал тихомълком между хората много преди пандемията.

Според изследването съществува една основна разлика между  Sars-CoV-2 и ХИВ.

ХИВ може да се репликира в Т-клетките и да ги превърне във фабрики за производство на нови копия на вируса, които да заразят още клетки.

Учените обаче не наблюдавали ръст сред коронавируса след нахлуването му в Т-клетките, което означава, че вирусът и Т-клетката в крайна сметка умират заедно.

Изследването повдига някои нови въпроси. Например, короновирусът може да живее в продължение на седмици в някои пациенти без да причини симптоми. По какъв начин вирусът взаимодейства с Т-клетките при тези пациенти остава неясно.

При някои тежко засегнати пациенти се наблюдава цитокинова буря – свръхреакция на имунната система, която атакува здравите клетки.

Но защо и как короновирусът предизвиква подобна реакция също остава неясно.

Източник: scmp.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини