Ген. Мутафчийски предлага маските да са задължителни. Преглед на печата

Борбата с коронавируса остава водеща тема за вестниците.

"635 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 11 нови случая, като 7 са в София, 1 в Смолян и 3 във Велико Търново. В болницата са настанени 231 души с коронавирус, като 145 са хоспитализирани в лечебни заведения в столицата. 33-ма човека са настанени в интензивните отделения. По отношение на общата картина - към 9 април 356, или 56%, от регистрираните у нас случаи на COVID-19, са на мъже и 279, или 44%, на жени. Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград - 18; Бургас - 25; Варна - 24; Велико Търново - 8; Видин - 2; Враца - 2; Габрово - 2; Добрич - 12; Кърджали - 10; Кюстендил - 12; Ловеч - 2; Монтана - 18; Пазарджик - 13; Перник - 8; Плевен - 9; Пловдив - 33; Русе - 5; Силистра - 2; Сливен - 11; Смолян - 17; София - 377; Стара Загора - 15; Хасково - 6; Шумен - 4. Починалите хора, при които е установен COVID-19, са 25. Днес в областната болница в Сливен е починала 44-годишна жена, при която е бил потвърден COVID-19. Жената е страдала от хронична бъбречна недостатъчност, хипертония и анемия. Пациентката е била на хемодиализа от девет години. Общо до момента в страната са направени 18 502 проби. По-рано днес ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че има починал пациент в Александровска болница, постъпил с дихателна недостатъчност, но още не е излязъл резултатът от пробата. Няма износ на защитни облекла и няма да има, докато не се наситят нуждите у нас, увери ген. Мутафийски в отговор на журналистически въпрос за недостиг на костюми за медици у нас. Той отрече и твърденията за недостиг на спирт. Началникът на щаба призова дарителите на респиратори и друга медицинска техника да се насочат към малките болници в страната, които имат остра нужда от оборудване. Нов портал - Coronavirus.bg, ще осигурява на гражданите полезна и важна информация за COVID-19 - статистики и карти за разпространението на вируса, правителствени документи, отговори на най-често задаваните въпроси и др. Това съобщи Красимир Божанов, директор на Дирекция "Модернизация на администрацията" към МС. Eдинният информационен портал, който стартира от днес, е разработен от "Информационно обслужване" безвъзмездно. Целта е да се улеснят гражданите и бизнеса, като се събере информацията на едно място. Сайтът е динамичен и непрекъснато ще се обновява, обясни Божанов. По време на представянето на портала се появи технически проблем и презентацията пред медиите бе прекратена." - в. "Сега".

"Ген. Мутафчийски заяви пред БНТ, че е истински разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън. "Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни". Докато до преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, сега сме на път сами да провалим всичко, предупреди генералът.

Той обясни, че са се появили много хора, които са отправяли грешни послания. Няма единност в обществото, смята Мутафчийски. Според него досегашните мерки дават резултат, защото основната им цел е била да се държи нисък процента на заразени, за да може здравната система да поеме болните. Нямаме нито един пациент, който да е оставен извън болницата, заяви Мутафчийски. При нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други държави, кой да бъде интубиран и кой - не. Според ген. Мутафчийски такива неща в цивилния живот не бива да се случват и именно това е била целта на взетите мерки.

Тестовете със сигурност няма да решат проблема, смята Мутафчийски. Това е нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има много неясноти. Все повече вървят научни съобщения за резаразяване на хора, изградили имунитет. Генералът обясни, че все още не е ясно как ще се държи COVID-19 при по-топло и сухо време. Топлото и влажно време не му влияят съществено. С PCR тестовете трябва да се намерят болните хора, на първа линия сега, на момента, да се отделят, да се изолират, да се настанят в болницата. След като се натрупа достатъчно време от развитието на епидемията, тогава би трябвало да се правят тестовете за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията.

Има голяма надежда и ние показахме на света, колкото и претенциозно да звучи, че може да се справи една малка държава, която има ограничен ресурс, каза Мутафчийски.

Според него ние сме царе на изключенията, до такава степен, че правилата стават изключение. С напредване на времето и особено във връзка с предстоящите празници, смята, че би трябвало да се предложат по-строги мерки: "Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора." Генералът заяви, че ще предложи това на правителството. "Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех", каза още ген. "Мутафчийски".

"Министърът на здравеопазването Кирил Анание разписа заповедта, с която противоепидемичните мерки в страната се удължават до 13 май. Удължаването на извънредното положение скара депутатите. Левицата поиска от управляващите да направят анализ на ефекта от ограничителните мерки досега. Според тях извънредното положение трябва да е до края на април. Извънредното положение започна на 13 март и първоначално трябваше да продължи 1 месец - до 13 април. В мотивите за удължаването на мерките правителството посочи, че измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. А натискът върху здравната система можел да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. "Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет", смятат управляващите." - в. "Стандарт".

"Световната здравна организация предупреди страните по света да бъдат предпазливи относно преустановяването на ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус. "СЗО желае да види вдигането на ограниченията, колкото всеки друг. В същото време премахването им твърде скоро може да доведе до смъртоносна втора вълна", отбеляза генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус. И допълни, че въпреки "добре дошлото отслабване" на епидемията в някои европейски страни, сред които Германия, Испания и Франция, е налице "притеснително нарастване" на случаите в други страни, особено в Африка. По думите на ръководителя на СЗО никоя страна не е имунизирана и не може да твърди, че има силна система за здравеопазване." - в."Труд".

Съботните вестници отделят място и на посещението на храмовете по празниците.

"За първи път на Разпети петък вярващите няма да минават под масата в църквата. Причината са мерките за сигурност заради коронавируса. По четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, за да получат благословение, съобщиха от Светия синод. От 18.00 часа в патриаршеската катедрала литургията за Опело Христово ще бъде водена от Мелнишкия епископ Герасим. За първи път в неделя пък духовниците няма да раздават осветени върбички на Цветница. Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в Йерусалим - Цветница и за Възкресение Христово - Великден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На празника Вход Господен в Йерусалим или Цветница, на 12 април, патриарх Неофит ще води празничната Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от 9.30 часа. В съслужение с Негово светейшество ще са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият епископ Герасим. На 16 април, Велики четвъртък, архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия епископ Герасим. В 18.00 часа, отново в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим. На 17 април, Разпети петък, от 8.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени т.нар. Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим. На 18 април, на Велика събота, от 9.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " ще започне архиерейска вечерня със Света Василиева литургия, оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим. В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово /Пасха/ от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя ще бъде оглавена от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим. По традиция Великденската служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от тях, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи. Тази година благодатен огън от Йерусалим няма да бъде донесен, а ще се ползва миналогодишният. Парите, спестени от полета до Йерусалим, ще бъдат дадени за борба с коронавируса,решиха в четвъртък на среща премиерът Бойко Борисов, Негово светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод. На 19 април, Великден, пасхалната вечерня /литургия/ за т.нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим." - в. "Стандарт".

"Българската православна църква споделя отговорността на българската държава", каза в студиото на "Панорама" по БНТ митрополит Антоний. По негови думи от църквата са спазили всички изисквания, които са били поставени като условия. Той обясни, че църквата няма как да каже на миряните да не идват при Христос на празника. Това, че сме може би единствените православни, които не затварят храмовете си митрополитът определи като Божия промисъл. Предстоят двата основни празника - Цветница и Възкресение, както и Страсната седмица. БПЦ е взела всички мерки, които се изискват от нея, увери митрополит Антоний. Според него не може да се очаква масово струпване в храма, тъй като вярващите са отговорни хора, които имат ясно съзнание за дълг към обществото. Българският патриарх и Светият синод призоваха гражданите да следват указанията на Националния оперативен щаб. "Българската православна църква е свършила това, което се изисква от нея и се готвим за празниците", сподели той. Митрополитът обясни, че ще има специален ред, по който да се влиза в храмовете и свещенослужителите ще се грижат за организацията и реда в храмовете. Извън храмовете това ще е споделена отговорност със служителите на МВР. В момента тече петиция на вярващи християни, които призовават да не се ходи в църквите. "Ние не можем да върнем никой, който идва, защото храмът е място за молитва. Представете си колко хора има, които се уповават в тези трудни времена. Църквата е място където се дава надежда, упора, упование- Хората имат нужда от църквата и това е показано исторически", добави той." - в. "24 часа".

Банките и кредитите също са сред тематичните акценти.

"До 6 месеца ще могат да бъдат разсрочвани задълженията на граждани и фирми към търговските банки и техните дъщерни дружества, реши БНБ. Гратисният период ще важи за ипотечни, потребителски и фирмени заеми, а също така и за кредитните карти, издавани от банките. Ваканция ще е възможна и за задължения към лизингови дружества на банките, както и към дружества за потребителско кредитиране, които са част от банковите групи. Последните дават по-лесен достъп до бързи заеми и стокови кредити, при лихви чувствително по-високи от традиционните банкови заеми. При фирмите гратисният период може да бъде поискан за срочни кредити (инвестиционни и оборотни), револвиращи кредити, овърдрафти и задължения по кредитни карти, както и финансов лизинг. Извън обхвата на мораториума остават небанковите финансови институции - фирмите за бързи кредити. БНБ публикува на сайта си редът, по който ще се урежда отсрочката за банковите задължения. Периодът на разсрочване трябва да приключи до 31 декември 2020 г. То ще се допуска само редовни платци или такива с просрочия до 90 дни към 1 март 2020 г. Промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията ще правят, без да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви, обяви БНБ. БНБ е одобрила три схеми за разсрочване - на главница и лихва до 6 месеца, само на главница до 6 месеца, както и на револвиращи заеми. Търговските банки трябва да обявят публично предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по друг подходящ начин. Трезорите ще могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от временния принцип, въведен чрез утвърдения мораториум и следващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение. Част от банките реагираха моментално след обявеното решение на БНБ. ОББ и Уникредит Булбанк например информираха, че клиентите им могат да поискат разсрочване от вкъщи през сайтовете на банките или на посочени телефони. Заявленията за отсрочване трябва да се подадат не по-късно от 22 юни 2020 г. От ОББ обявиха, че клиентите им може да попълнят декларация по образец, налична на уебсайта на банката www.ubb.bg/covid19. След подаване на формуляра служител на Контактния център на банката ще се свърже с клиента, за да направи допълнителни уточнения по отсрочването. Физическите лица не дължат такси за предоговаряне или други такси, казаха от ОББ. От банката припомнят, че за времето, в което трае обявеното извънредно положение, няма да се начисляват наказателни лихви за всички кредити с просрочия, включително и за тези, които са предсрочно изискуеми. От Уникредит Булбанк подчертават, че клиенти, които не покриват напълно критериите или пък имат нужда от различно решение от предложените в механизмите, също могат да потърсят съдействие като се свържат с банката. Гратисният период, чийто максимален срок е до 6 месеца, изтича до 31 декември 2020 г., но всеки клиент има възможност да се откаже от предоставения гратисен период по-рано от предвиденото и да поиска изготвяне на нов погасителен план. От Райфайзенбанк уточняват, че отсрочването на вноските по кредити е приложимо за просрочия след 1 февруари 2020 г. Ако просрочията на клиентите не могат да се свържат само с пандемията от COVID-19 или дните в просрочия не са в съответствие с политиката на банката, случаят ще бъде разгледан индивидуално и банката може да предложи друго решение, заявиха от Райфайзенбанк. В тези случаи обаче предоговарянето на кредити ще става по стандартния процес и ще се таксува според тарифата на банките..." - в. "Сега".

"Кой ще бъде наследник на Стоян Мавродиев в Българската банка за развитие ще научим може би в следващите дни", заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1 Владислав Панев, финансист, съпредседател на Зелено движение и общински съветник в София от "Демократична България". Той коментира факта, че бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров вече е вписан в Търговския регистър като един от представителите на банката за развитие и като един от членовете на управителния й съвет. "Живко Тодоров е бил служител и на други търговски банки и може да се каже, че донякъде е "професионалист от кариерата". Доколкото имам информация той е избран на 7 април т.е. ден преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че ще иска оставките и ще уволни цялото ръководство на Българската банка за развитие. Най-вероятно той ще е част от управителния съвет на банката, но надали ще бъде главен изпълнителен директор на банката за развитие", заяви Панев. "КТБ до 2014 година играеше ролята на касата на близката до всяка една власт олигархия, след фалита на КТБ, тази роля беше иззета от Българската банка за развитие", коментира още той." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е повдигнато обвинение.

"Председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е обвинена за всяване на паника, съобщиха в петък от Софийската районна прокуратура. Според държавното обвинение, в свои медийни изяви тя е твърдяла, че ще има липса на лекарства в условията на извънредното положение... "В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси - презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол", обяснява професорката, която е начело на съюза от два месеца... "Какъв значителен обществен ресурс са ангажирали моите интервюта? И каква е обществената опасност? Напротив, аз информирам, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията. Ако следваме "логиката" на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемията от COVID-19 и регулаторните подходи за преодоляването им", категорична е Стоименова..." - в. "24 часа".

"Николай Христов, адвокат: Прокурорът от Софийската районна прокуратура, повдигнал обвинението срещу Асена Стоименова, следва да бъде уволнен незабавно. Или за очевидна некадърност, защото не знае, че деянието, за което е повдигнал обвинение, не е съставомерно изобщо (т.е. извършеното не е престъпление по никой действащ български закон), или за умишлено повдигане на незаконно обвинение, защото, знаейки това, нанася умишлена вреда на български гражданин. Крайно време е да се помисли по темата за прокурорския имунитет и персоналната отговорност за такива неща, представляващи, ако не беше имунитетът, даже откровени престъпления, извършени от длъжностни лица - магистрати (вече дали ще е непредпазливо или умишлено като форма на вина, следва да се види за елементарна неграмотност ли става дума, или за нарочно инквизиране). Случват се тотални свинщини в ръководената от Иван Гешев прокуратура. Чак такива неща дори и Цацаров не си ги е позволявал..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Дир сере - В Апартамента на Тръмп за 100 милиона долара , една българска задръстена интИликтуалка чете Бекъм и ръчка със самохххката
    ....
    Блиц-ДПС праце - Свинско печено по Време на Великия Пост :))
    ...
    24 часа мъгла - Нети осиновена - баща и Травестит ,
    Скачащата Синя Маймуна Георги Марков - станала в последствие жена на Боци Маймуната :
    Дано Бойко (Аллах) ни спаси и от конституционната чума ....
  • 2
    Да
    Дааа
    1 -3
    10:13, 11 апр 2020
    Проблемът е, че има вече ушити милиони маски от знайни и незнайни шивачки по разни гаражи и маските задръстват складовете на аптеки и магазини. Тези маски трябва да се пласират все пак.
Последни новини