Борисов вчера ли научи, че Мавродиев обслужва Пеевски и Вълка

Мерките на управляващите за справяне с кризата, породена от пандемията Ковид-19, могат да бъдат разделени на две групи: насочени към ограничаването на разпространението на заболяването и такива, които засягат неблагоприятните стопански последици. 

Петър Чолаков - DW

Първите, предложени от Националния оперативен щаб - физическо дистанциране, строги санкции за нарушаване на карантината и т.н. дават ефект. Благодарение на това, че бяха наложени от самото начало, ситуацията за момента изглежда под контрол и оценката следва да е положителна.

Не така стоят нещата с икономическите лостове, задвижени заради Ковид-19. Тук виждаме съчетание от три неща: хаос, популизъм по принуда и доволна доза арогантност.

Една схема, която не работи

Широко „рекламираната” схема 60/40 не мотивира работодателите да задържат служителите си.

Безработните нарастват с хиляди ежедневно, увеличава се делът на онези, които са изпаднали в безтегловността на неплатения отпуск. Ръстът на безработицата през 2020 година вероятно ще е поне 2 процента по-висока спрямо 2019, т.е. тя ще достигне минимум 6.2%.

Забележете: последните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение озадачиха дори социалната министърка Сачева. И за нея не е ясно каква част от осигуровките ще поеме държавата; липсват разчети дори за колко души би стигнала помощта.

Все още държавата не е започнала да изплаща нищо, а множество фирми, особено в сфери като ресторантьорство, туризъм, транспорт и пр. вече са жестоко засегнати.

И след последното доизкусуряване на схемата 60/40, от Българска стопанска камара и АИКБ посочиха, че тя остава неработеща. От нея няма да могат да се възползват и собствениците на малки фирми, които се осигуряват като техни управители. Те попадат в групата на самонаетите лица, които евентуално ще получат прочутите безлихвени кредити от 1500 лв.

Популизъм по неволя

А какво да кажем за популизма по неволя? Депутатите „посегнаха” на заплатите си едва след като се надигна вълна от недоволство, че ще се сдобият с поредното увеличение на доходите си тъкмо в условията на пандемия. Как, ако не като показна арогантност, да определим призива на г-жа Караянчева към „смирение” или пък изказването на министър Горанов за „маргиналите”?

Впечатлява и юнашкото доверие, което мнозинството гласува на Българска банка за развитие (ББР), която ще разпределя 700 млн. лв. от средствата за справяне с кризата. Нима кредитът от 75 млн. лева, отпуснат от ББР на фирма с приход от 2000 лева, е атестат за отговорно поведение? Опитът на изпълнителния директор г-н Мавродиев да обясни кредита не е убедителен. Какъв е интересът на ББР да „инвестира” в портфейли с лоши кредити на частни банки? И дали не става дума за услуги между „приятели”?

Фаворитите на властта?

Тази сутрин премиерът разпореди да се уволни целия борд на ББР. Зрелищен кризисен пиар, но след дъжд качулка… Това ли е първият сигнал за нередности в ББР? Вчера ли е научил г-н Борисов, че ББР, ръководена от кадъра на ГЕРБ г-н Мавродиев, обслужва образцови бизнесмени като Делян Пеевскии Румен Гайтански-Вълка?

Хайде, поне този път, да минем без скъпоструващо на данъкоплатците театро! Не би било изненада ако президентът обърне внимание върху странния фаворитизъм на властта към ББР. Но нито г-н Радев, нито парламентарната опозиция, макар че тя е с твърди скромни възможности, биха могли истински да дисциплинират управляващите. Както показа и скандалът с ББР, само общественият гняв би могъл, поне временно, да ги стресне.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Bw
  BW
  36 0
  12:41, 10 апр 2020
  Самият Борисов обслужва Пеевски.
  • Не
   НЕ
   17 0
   09:19, 11 апр 2020
   Народа научи вчера. Някои де. Някои още спят.
 • 2
  60
  60 на 40
  18 -2
  12:46, 10 апр 2020
  Схемата 60 на 40 не работи защото 90 % от икономиката и всякакъв микро и макро и т.н. бизнес в БГ е само и единствено източване на ДДС. Колко са на брой работодатели, които осигуряват реално и каква част дават под масата едни крадени пари? Няма как единствения изряден данъкоплатец в държавата да е самата държава!!!
  • Аз
   Аз
   7 -14
   13:45, 10 апр 2020
   Ти знаеш ли че ако работодателят осигурява реалнно... Виж коментара
  • Аз
   Аз
   22 -3
   13:49, 10 апр 2020
   Малкия бизнес печели по малко от колкото плаща на държавата данък и осигуровки... За какъв бизнес ми говориш ти... ??
 • 3
  Ку
  кумчо
  13 0
  13:05, 10 апр 2020
  Вълк влачи камион.
 • 4
  Ве
  Ветеран.
  3 -8
  15:08, 10 апр 2020
  Защо като пиша истини не ми ги качвате а се спират... Виж коментара
  • Мо
   Моля
   8 0
   05:20, 11 апр 2020
   Моля те, включи си настройките!
 • 5
  Ве
  Ветеран.
  4 -2
  15:09, 10 апр 2020
  Сметките им.
 • 6
  Ве
  Ветеран.
  5 -2
  15:24, 10 апр 2020
  Другари бизнесмени вие работите против държавата и против хората дано то вирус ви подскаже че без хора народ и здрав народ вие сте в колапс свършвате и дано народа вземе да си цени труда ся ще почнат кризата ни удари ще намалят заплатите ся почва театъра а машини пройзвадства им си стоят като почнат пак ще вадят ама пак нас ще режът търсят повод а после магазините празни заведенията дайте 50% от печалбата си на държавата и хората да видите а вие 15 давате всичко на вас ама вие сте една шепа хора и цял народ страда и нищо не върви за това
  • Ге
   Георги
   8 -1
   08:34, 11 апр 2020
   ВЕТЕРАН,приятелю първо научи граматиката в българския език и тогава коментирай другите.
 • 7
  Ед
  Един от народа.
  7 -1
  15:31, 10 апр 2020
  Да сега се получава така че ние трябва да съчувстваме на бизнеса който до вчера въртя милиони хиляди левове и евро а ние пак си викаме само да сме здрави пак взимаме всичко реално и чесно щото сме такива а те уреваха уртълъка а за съжаление сме ние с левчетата само как да ги завъртим посоки много но левчета няма с те осигоряванета на минимални заплати дето ни лъжат атва е кои са виновни бизнеса дето се ненаядаха и никога няма да се наядат дано вируса ги държи година ние ще прикараме за тях не е сигорно ха ха
 • 8
  Вс
  ВСИЧКО Е ВЪВ ВЯРАТА
  7 -1
  09:22, 11 апр 2020
  Един народ който няма страх от бога .тоя народ прецаква сам себе си. Работодателите не са ли българи. Политиците не са ли българи. Вярата .вярата е загубена и ще страдаме. Няма страх от бога. Накрая всичко ще стане ла-йна.

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини