Лунен радиотелескоп разкрива какво се е случило след Големия взрив

Изображение 1 от 3

  Кратер на отдалечената страна на луната, може да се превърне в нов радиотелескоп, наподобяващ Звездата на смъртта от поредицата Междузвездни войни – поне такива са плановете на НАСА.

  Ако телескопът изобщо бъде построен някога, той ще е най-големият радиотелескоп в Слънчевата система.

  Според космическата агенция един радиотелескоп на луната би бил огромно предимство в сравнение с земните телескопи или тези в околоземна орбита.

  Концепцията за телескопа, наречена Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) работи с 10-метрови дължини на вълните.

  LCRT ще позволи на астрономите да наблюдават вселената в много по-големи детайли от обикновено.

  Това ще даде възможност за впечатляващи научни открития в областта на космологията, убедени са от НАСА.

  Те се надяват да научат повече за най-ранните етапи от развитието на вселената, за бързото и разрастване за части от секундата след Големия взрив.

  Отдалечената страна на луната е подходящо място за телескоп, тъй като спътникът функционира като естествен щит, блокиращ земния шум и намесата в радиосигналите.

  НАСА иска да разположи телена мрежа с диаметър 1 км, създадена от роботи, около кратера, преди да бъде построен радиотелескопът.

  За поддръжката на телескопа може би ще се грижат местни астронавти, които ще живеят в планираната лунна база Артемис.

  В рамките на мисията Артемис през следващото десетилетие ще бъдат извършени серия пилотирани и непилотирани  полети до луната, включително изпращане на първата жена на лунната повърхност през 2024.

  Като част от проекта ще бъде създадена и орбиталната космическа станция Lunar Gateway с цел провеждане на научни изследвания.

  Но най-съществената част от мисията си остава построяването на лунна база.

  Плановете предвиждат екипаж от 4-ма астронавти да превръща луната в свой дом, за поне седмица, а също достъп до вода, канализационна система и радиационен щит, ако се наложи престоят на бъде удължен.

  Астронавтите ще провеждат серия тестове в областта на роботиката, включително разработване на бъдещи биометрични системи, които ще дадат възможност за повече автономни операции на луната и ще служат като роботизирани помощници за астронавтите.

  След време базовият лагер Артемида ще включва и нещо като самосвал, който ще транспортира научно и технологично оборудване из цялата луна, ще се управлява от екипажа на лагера и ще се зарежда с добити на място горива.

  Същият екипаж ще участва и в поддръжката на планирания телескоп.

  Идеята за монтиране на радиотелескоп на луната не е нова,  отдалечената страна на спътника е идеалното място за наблюдение на нискочестотните радиовълни.

  Това е единственият начин за засичане на определени бледи отпечатъци оставени от Големия взрив в космоса, които не могат да бъдат открити с помощта на земните телескопи.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
  06 юни 2020
  Последни новини