Учени са извлекли най-стария генетичен материал от изчезнал човешки вид

Учени са извлекли от зъбен емайл най-стария човешки генетичен материал, получаван някога. Постижението им допринася да се изясни основното място в човешката еволюционна линия на загадъчен изчезнал вид, наречен Homo antecessor, известен благодарение на фосили, открити в пещери в Испания, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Специалистите съобщават, че са извлекли генетичен материал от кътник на 800 0000 години от представител а вида Homo antecessor, намерен в близост до Атапуерка, Испания, и от кътник на 1,77 милиона години от друг изчезнал човешки вид, Homo erectus, открит близо до Дманиси, Грузия.

Древните протеини от фосилизирани зъби са извлечени с помощта на метод, известен като палеопротеомика, позволяващ откриването на генетичен материал във вкаменелости, които са твърде стари, за да съдържат ДНК поради химическото й разграждане с течение на времето.

"Протеиновите секвенции се определят от ДНК последователността на нашите геноми. Следователно тези древни протеинови секвенции предоставят определена еволюционна информация. По-рано сме показали, че можем да извличаме древни протеини дори от животински вкаменелости на 2 милиона години", казва Фридо Велкер, молекулярен антрополог от университета на Копенхаген и ръководител на изследването.

Досега най-старият генетичен материал, извлечен от изчезнал човешки вид, датира отпреди около 420 000 години.

Генетичният материал от Homo antecessor се е оказал особено интригуващ, след като учените са го сравнили със скорошни генетични данни от нашия вид и други изчезнали човешки видове. Изследователите са установили, че Homo antecessor е тясно свързан с последния общ предшественик на еволюционната линия, довел до появата на Homo sapiens, и двама изчезнали братовчеди - неандерталците и по-слабо познатите денисовци.

Според учените Homo antecessor вероятно е в основата на ново човечество, появило се преди около 1 милион години в Югозападна Азия, и в частност в Левантийския коридор в Близкия изток. Регионът е бил убежище за биоразнообразието пред ледниковите периоди, подпомагайки появата на нови видове.

Анализираният зъб е принадлежал на представител на вида Homo antecessor от мъжки пол. Въпреки че много аспекти около изчезналия вид остават неясни, учените разполагат със свидетелства, че представителите му са практикували канибализъм.

Специалистите припомнят, че нашият вид за първи път се е появил в Африка преди около 300 000 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини