Откриха "адско" езеро от лава с дължина 200 километра

Едва ли има по-екстремен свят в Слънчевата система от луната на Юпитер Йо. С минимални температури от -183°C, луната е дом на над 400 активни вулкана, които постоянно бълват лава. Учените са открили и още две интересни забележителности на Йо.

Едната е "адско" езеро от лава с дължина 200 километра. То се нарича Локи Патера и в средата му има голям остров.

"Огледалното отражение, регистрирано от нашите инструменти на езерото, предполага, че части от повърхността на Йо са гладки като стъкло, напомняйки на вулканично създаденото обсидианово стъкло на Земята."

Докато Луната преминава по елиптичната си орбита около Юпитер, променящият се гравитационен стрес кара Йо да се нагрява вътрешно. Две други луни - Европа и Ганимед - също упражняват гравитационно привличане, което допълнително натоварва вътрешностите на Йо. Цялата тази топлина изригва от Йо под формата на необуздан вулканизъм.

Нов анализ на двата изотопа на сярата в слабата атмосфера на Йо показва непропорционално количество от по-тежкия изотоп. По-лекият се издига до върха на атмосферата, където е по-вероятно да бъде отделен, за да се присъедини към плазмения торус, около Юпитер.

Съотношението на двата изотопа предполага, че Йо е на възраст от 4,5 милиарда години.

От НАСА са заснели и още един интересен обект. Планината Стипъл е един от най-стръмните обекти в цялата Слънчева система. Отвесите и достигат около 7 километра височина, а формата ѝ наподобява готически замък.

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини