Невероятни снимки на лунната повърхност, направени от Земята

    Използвайки радарен лъч, по-малко мощен от микровълнова фурна, изследователите са произвели изображения на Луната с най-висока разделителна способност, правени някога от Земята.

    Зашеметяващите нови снимки, представени на 10 януари по време на пресконференция на 241-вата среща на Американското астрономическо дружество (AAS) в Сиатъл, Вашингтон, заснеха мястото на кацане на мисията на НАСА Аполо 15, както и кратера Тихо, забележителна характеристика на удара в южните лунни планини.

    Изследователите са направили изображенията с помощта на телескопа Green Bank (GBT) с диаметър 100 метра в Западна Вирджиния - в момента най-големият управляем радиотелескоп в света (вид телескоп, проектиран така, че антената му да може да се насочва към различни части на небето), каза Патрик Тейлър, ръководител на радарния отдел за обсерваторията на Грийн Банк и Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO), по време на брифинг. GBT изстреля радиовълни, които осветиха Луната, и ехото им беше уловено от набор от четири радиотелескопа с ширина 25 м в Very Long Baseline Array в Хило, Хавай, добави той.

    По време на заснемането на изображението прототип на радарен инструмент на GBT предава само 700 вата мощност, "сравнима с домакински уред или няколко електрически крушки", каза Тейлър. И все пак могат да бъдат забелязани елементи около мястото за кацане на Аполо 15 с размери 1,5 м и тези в кратера Тихо с размери 5 м, добави той.

    Изследователите също са използвали инструмента, за да заснемат данни за приблизително 1- километров астероид, който е притеглен от нашата планета на повече от пет пъти разстоянието от Земята до Луната, каза Тейлър. Поради размера и орбитата си астероидът се характеризира като потенциално опасен, но Тейлър каза, че обектът не представлява риск за Земята в момента.

    Инструментът може не само да види астероида, но и да характеризира неговия размер, скорост, въртене, състав и как светлината се разпръсква от повърхността му, всичко с "нещо по-малко мощно от вашата микровълнова печка", каза Тейлър.

    Той и неговият екип биха искали да разработят по-усъвършенствана версия на същия инструмент, който да може да предава с около 700 пъти повече мощност, около 500 киловата. Такава система може да се използва за провеждане на геоложки изследвания на Луната и за търсене на космически отпадъци около нашия естествен спътник, както и за търсене и характеризиране на астероиди, които могат да застрашат нашата планета.

    Това би позволило на GBT да се доближи до известната обсерватория Аресибо в Пуерто Рико, която преди беше най-големият радиотелескоп, използван за подобни цели, но се срина през 2020 г.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини