Лунен радиотелескоп разкрива какво се е случило след Големия взрив

Изображение 1 от 3

  Кратер на отдалечената страна на луната, може да се превърне в нов радиотелескоп, наподобяващ Звездата на смъртта от поредицата Междузвездни войни – поне такива са плановете на НАСА.

  Ако телескопът изобщо бъде построен някога, той ще е най-големият радиотелескоп в Слънчевата система.

  Според космическата агенция един радиотелескоп на луната би бил огромно предимство в сравнение с земните телескопи или тези в околоземна орбита.

  Концепцията за телескопа, наречена Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) работи с 10-метрови дължини на вълните.

  LCRT ще позволи на астрономите да наблюдават вселената в много по-големи детайли от обикновено.

  Това ще даде възможност за впечатляващи научни открития в областта на космологията, убедени са от НАСА.

  Те се надяват да научат повече за най-ранните етапи от развитието на вселената, за бързото и разрастване за части от секундата след Големия взрив.

  Отдалечената страна на луната е подходящо място за телескоп, тъй като спътникът функционира като естествен щит, блокиращ земния шум и намесата в радиосигналите.

  НАСА иска да разположи телена мрежа с диаметър 1 км, създадена от роботи, около кратера, преди да бъде построен радиотелескопът.

  За поддръжката на телескопа може би ще се грижат местни астронавти, които ще живеят в планираната лунна база Артемис.

  В рамките на мисията Артемис през следващото десетилетие ще бъдат извършени серия пилотирани и непилотирани  полети до луната, включително изпращане на първата жена на лунната повърхност през 2024.

  Като част от проекта ще бъде създадена и орбиталната космическа станция Lunar Gateway с цел провеждане на научни изследвания.

  Но най-съществената част от мисията си остава построяването на лунна база.

  Плановете предвиждат екипаж от 4-ма астронавти да превръща луната в свой дом, за поне седмица, а също достъп до вода, канализационна система и радиационен щит, ако се наложи престоят на бъде удължен.

  Астронавтите ще провеждат серия тестове в областта на роботиката, включително разработване на бъдещи биометрични системи, които ще дадат възможност за повече автономни операции на луната и ще служат като роботизирани помощници за астронавтите.

  След време базовият лагер Артемида ще включва и нещо като самосвал, който ще транспортира научно и технологично оборудване из цялата луна, ще се управлява от екипажа на лагера и ще се зарежда с добити на място горива.

  Същият екипаж ще участва и в поддръжката на планирания телескоп.

  Идеята за монтиране на радиотелескоп на луната не е нова,  отдалечената страна на спътника е идеалното място за наблюдение на нискочестотните радиовълни.

  Това е единственият начин за засичане на определени бледи отпечатъци оставени от Големия взрив в космоса, които не могат да бъдат открити с помощта на земните телескопи.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
  06 юни 2020
  Последни новини