Йогата променя мозъка и подобрява функционирането му

Изображение 1 от 2

    Учените знаят от десетилетия, че аеробните упражнения укрепват мозъка и допринасят за растежа на нови неврони, но малко проучвания са изследвали как йогата влияе на мозъка. Учени откриват доказателства, че практикуването на йога подобрява много същите мозъчни структури и функции като аеробните упражнения.

    Прегледът, публикуван в списанието Brain Plasticity, е фокусиран върху 11 изследвания на връзката между практикуването на йога и здравето на мозъка. Пет от проучванията са ангажирали хора, които нямат опит в йога практиката, в една или повече йога сесии седмично за период от 10-24 седмици, сравнявайки здравето на мозъка в началото и края на интервенцията. Другите изследвания измерват мозъчните разлики между хората, които редовно практикуват йога, и тези, които не го правят.

    Всяко от изследванията използва образни методи като ЯМР, функционална ЯМР или компютърна томография с еднофотонна емисия. Всички участници се занимават с хата йога, която включва движения на тялото, медитация и дихателни упражнения.

    „От тези 11 проучвания ние идентифицирахме някои мозъчни региони, които постоянно се появяват и те изненадващо не се различават много от това, което виждаме при изследванията с упражнения“, казва кинезиологът от Университета на Илинойс и професор по здравеопазване Неха Готе, която ръководи изследването заедно с професора по психология Джесика Дамоасо.

    „Например виждаме увеличение на обема на хипокампуса с йога практика“, казва Готе. Много изследвания на ефектите от аеробни упражнения върху мозъка, показват подобно увеличение на размера на хипокампуса с течение на времето, казва тя.

    Хипокампусът участва в обработката на паметта и се знае, че с възрастта се свива, каза Готе. "Това е и първата структура, която е засегната при деменция и болест на Алцхаймер."

    Въпреки че много от изследванията са проучвателни, те сочат други важни промени в мозъка, свързани с редовната йога практика, казва Дамоасо. Амигдалата, мозъчна структура, която допринася за емоционалната регулация, е по-голяма при практикуващите йога, отколкото при връстниците им, които не практикуват йога. Префронталните кортекс, мозъчна кора и мозъчни мрежи, като мрежата по подразбиране, също са по-големи или по-ефективни при тези, които редовно практикуват йога.

    „Префронталният кортекс, мозъчен регион точно зад челото, е от съществено значение за планирането, вземането на решения, многозадачността, мисленето за вашите варианти и избора на правилния вариант“, каза Дамоасо. "Мрежата по подразбиране е набор от мозъчни региони, участващи в мисленето за себе си, планирането и паметта."

    Подобно на амигдалата, кората на цингулата е част от лимбичната система, схема от структури, която играе ключова роля в емоционалната регулация, ученето и паметта, каза тя.

    Проучванията също така установяват, че мозъчните промени, наблюдавани при хора, които практикуват йога, са свързани с по-добро представяне при когнитивни тестове или мерки за емоционална регулация.

    Откритието, че йога може да има сходно въздействие върху мозъка като аеробните упражнения, е интригуващо и изисква повече проучване, каза Готе.

    "Йога не е аеробна по природа, така че трябва да има други механизми, водещи до тези промени в мозъка", каза тя. "Засега нямаме доказателства, които да идентифицират какви са тези механизми."

    Тя подозира, че засилването на емоционалната регулация е ключ към положителните ефекти на йога върху мозъка. Изследванията свързват стреса при хора и животни с свиването на хипокампуса и по-лошото представяне на тестове за памет, например, казва ученият.

    „В едно от предишните ми проучвания разглеждахме как йога променя реакцията на стрес на кортизола“, казва Готе. „Установихме, че онези, които са правили йога в продължение на осем седмици, са имали атенюиран отговор на кортизола на стрес, който е свързан с по-добра ефективност при тестове за вземане на решения, смяна на задачи и внимание.“

    Йогата помага на хора със или без тревожни разстройства да управляват стреса си, каза Готе.

    „Практикуването на йога помага за подобряване на емоционалната регулация за намаляване на стреса, тревожността и депресията“, каза тя. "И това изглежда подобрява функционирането на мозъка."

    Изследователите казват, че има нужда от повече и по-строги проучвания на въздействието върху мозъка на йогата. Те препоръчват големи проучвания, които включват йога месеци наред, сравняват йога групи с активни контролни групи и измерват промените в мозъка и ефективността с когнитивни тестове, използвайки стандартни подходи, които позволяват лесно сравняване с други видове упражнения.

    "Науката сочи, че йогата е полезна за здравата мозъчна функция, но имаме нужда от по-строги и добре контролирани изследвания за интервенция, за да потвърдим тези първоначални констатации", каза Дамоасо.

    DOI: 10.3233/BPL-190084

    Коментари в сайта

    Последни новини