Йогата променя мозъка и подобрява функционирането му

Изображение 1 от 2

  Учените знаят от десетилетия, че аеробните упражнения укрепват мозъка и допринасят за растежа на нови неврони, но малко проучвания са изследвали как йогата влияе на мозъка. Учени откриват доказателства, че практикуването на йога подобрява много същите мозъчни структури и функции като аеробните упражнения.

  Прегледът, публикуван в списанието Brain Plasticity, е фокусиран върху 11 изследвания на връзката между практикуването на йога и здравето на мозъка. Пет от проучванията са ангажирали хора, които нямат опит в йога практиката, в една или повече йога сесии седмично за период от 10-24 седмици, сравнявайки здравето на мозъка в началото и края на интервенцията. Другите изследвания измерват мозъчните разлики между хората, които редовно практикуват йога, и тези, които не го правят.

  Всяко от изследванията използва образни методи като ЯМР, функционална ЯМР или компютърна томография с еднофотонна емисия. Всички участници се занимават с хата йога, която включва движения на тялото, медитация и дихателни упражнения.

  „От тези 11 проучвания ние идентифицирахме някои мозъчни региони, които постоянно се появяват и те изненадващо не се различават много от това, което виждаме при изследванията с упражнения“, казва кинезиологът от Университета на Илинойс и професор по здравеопазване Неха Готе, която ръководи изследването заедно с професора по психология Джесика Дамоасо.

  „Например виждаме увеличение на обема на хипокампуса с йога практика“, казва Готе. Много изследвания на ефектите от аеробни упражнения върху мозъка, показват подобно увеличение на размера на хипокампуса с течение на времето, казва тя.

  Хипокампусът участва в обработката на паметта и се знае, че с възрастта се свива, каза Готе. "Това е и първата структура, която е засегната при деменция и болест на Алцхаймер."

  Въпреки че много от изследванията са проучвателни, те сочат други важни промени в мозъка, свързани с редовната йога практика, казва Дамоасо. Амигдалата, мозъчна структура, която допринася за емоционалната регулация, е по-голяма при практикуващите йога, отколкото при връстниците им, които не практикуват йога. Префронталните кортекс, мозъчна кора и мозъчни мрежи, като мрежата по подразбиране, също са по-големи или по-ефективни при тези, които редовно практикуват йога.

  „Префронталният кортекс, мозъчен регион точно зад челото, е от съществено значение за планирането, вземането на решения, многозадачността, мисленето за вашите варианти и избора на правилния вариант“, каза Дамоасо. "Мрежата по подразбиране е набор от мозъчни региони, участващи в мисленето за себе си, планирането и паметта."

  Подобно на амигдалата, кората на цингулата е част от лимбичната система, схема от структури, която играе ключова роля в емоционалната регулация, ученето и паметта, каза тя.

  Проучванията също така установяват, че мозъчните промени, наблюдавани при хора, които практикуват йога, са свързани с по-добро представяне при когнитивни тестове или мерки за емоционална регулация.

  Откритието, че йога може да има сходно въздействие върху мозъка като аеробните упражнения, е интригуващо и изисква повече проучване, каза Готе.

  "Йога не е аеробна по природа, така че трябва да има други механизми, водещи до тези промени в мозъка", каза тя. "Засега нямаме доказателства, които да идентифицират какви са тези механизми."

  Тя подозира, че засилването на емоционалната регулация е ключ към положителните ефекти на йога върху мозъка. Изследванията свързват стреса при хора и животни с свиването на хипокампуса и по-лошото представяне на тестове за памет, например, казва ученият.

  „В едно от предишните ми проучвания разглеждахме как йога променя реакцията на стрес на кортизола“, казва Готе. „Установихме, че онези, които са правили йога в продължение на осем седмици, са имали атенюиран отговор на кортизола на стрес, който е свързан с по-добра ефективност при тестове за вземане на решения, смяна на задачи и внимание.“

  Йогата помага на хора със или без тревожни разстройства да управляват стреса си, каза Готе.

  „Практикуването на йога помага за подобряване на емоционалната регулация за намаляване на стреса, тревожността и депресията“, каза тя. "И това изглежда подобрява функционирането на мозъка."

  Изследователите казват, че има нужда от повече и по-строги проучвания на въздействието върху мозъка на йогата. Те препоръчват големи проучвания, които включват йога месеци наред, сравняват йога групи с активни контролни групи и измерват промените в мозъка и ефективността с когнитивни тестове, използвайки стандартни подходи, които позволяват лесно сравняване с други видове упражнения.

  "Науката сочи, че йогата е полезна за здравата мозъчна функция, но имаме нужда от по-строги и добре контролирани изследвания за интервенция, за да потвърдим тези първоначални констатации", каза Дамоасо.

  DOI: 10.3233/BPL-190084

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
  07 авг 2020
  Последни новини