Йогата променя мозъка и подобрява функционирането му

Изображение 1 от 2

  Учените знаят от десетилетия, че аеробните упражнения укрепват мозъка и допринасят за растежа на нови неврони, но малко проучвания са изследвали как йогата влияе на мозъка. Учени откриват доказателства, че практикуването на йога подобрява много същите мозъчни структури и функции като аеробните упражнения.

  Прегледът, публикуван в списанието Brain Plasticity, е фокусиран върху 11 изследвания на връзката между практикуването на йога и здравето на мозъка. Пет от проучванията са ангажирали хора, които нямат опит в йога практиката, в една или повече йога сесии седмично за период от 10-24 седмици, сравнявайки здравето на мозъка в началото и края на интервенцията. Другите изследвания измерват мозъчните разлики между хората, които редовно практикуват йога, и тези, които не го правят.

  Всяко от изследванията използва образни методи като ЯМР, функционална ЯМР или компютърна томография с еднофотонна емисия. Всички участници се занимават с хата йога, която включва движения на тялото, медитация и дихателни упражнения.

  „От тези 11 проучвания ние идентифицирахме някои мозъчни региони, които постоянно се появяват и те изненадващо не се различават много от това, което виждаме при изследванията с упражнения“, казва кинезиологът от Университета на Илинойс и професор по здравеопазване Неха Готе, която ръководи изследването заедно с професора по психология Джесика Дамоасо.

  „Например виждаме увеличение на обема на хипокампуса с йога практика“, казва Готе. Много изследвания на ефектите от аеробни упражнения върху мозъка, показват подобно увеличение на размера на хипокампуса с течение на времето, казва тя.

  Хипокампусът участва в обработката на паметта и се знае, че с възрастта се свива, каза Готе. "Това е и първата структура, която е засегната при деменция и болест на Алцхаймер."

  Въпреки че много от изследванията са проучвателни, те сочат други важни промени в мозъка, свързани с редовната йога практика, казва Дамоасо. Амигдалата, мозъчна структура, която допринася за емоционалната регулация, е по-голяма при практикуващите йога, отколкото при връстниците им, които не практикуват йога. Префронталните кортекс, мозъчна кора и мозъчни мрежи, като мрежата по подразбиране, също са по-големи или по-ефективни при тези, които редовно практикуват йога.

  „Префронталният кортекс, мозъчен регион точно зад челото, е от съществено значение за планирането, вземането на решения, многозадачността, мисленето за вашите варианти и избора на правилния вариант“, каза Дамоасо. "Мрежата по подразбиране е набор от мозъчни региони, участващи в мисленето за себе си, планирането и паметта."

  Подобно на амигдалата, кората на цингулата е част от лимбичната система, схема от структури, която играе ключова роля в емоционалната регулация, ученето и паметта, каза тя.

  Проучванията също така установяват, че мозъчните промени, наблюдавани при хора, които практикуват йога, са свързани с по-добро представяне при когнитивни тестове или мерки за емоционална регулация.

  Откритието, че йога може да има сходно въздействие върху мозъка като аеробните упражнения, е интригуващо и изисква повече проучване, каза Готе.

  "Йога не е аеробна по природа, така че трябва да има други механизми, водещи до тези промени в мозъка", каза тя. "Засега нямаме доказателства, които да идентифицират какви са тези механизми."

  Тя подозира, че засилването на емоционалната регулация е ключ към положителните ефекти на йога върху мозъка. Изследванията свързват стреса при хора и животни с свиването на хипокампуса и по-лошото представяне на тестове за памет, например, казва ученият.

  „В едно от предишните ми проучвания разглеждахме как йога променя реакцията на стрес на кортизола“, казва Готе. „Установихме, че онези, които са правили йога в продължение на осем седмици, са имали атенюиран отговор на кортизола на стрес, който е свързан с по-добра ефективност при тестове за вземане на решения, смяна на задачи и внимание.“

  Йогата помага на хора със или без тревожни разстройства да управляват стреса си, каза Готе.

  „Практикуването на йога помага за подобряване на емоционалната регулация за намаляване на стреса, тревожността и депресията“, каза тя. "И това изглежда подобрява функционирането на мозъка."

  Изследователите казват, че има нужда от повече и по-строги проучвания на въздействието върху мозъка на йогата. Те препоръчват големи проучвания, които включват йога месеци наред, сравняват йога групи с активни контролни групи и измерват промените в мозъка и ефективността с когнитивни тестове, използвайки стандартни подходи, които позволяват лесно сравняване с други видове упражнения.

  "Науката сочи, че йогата е полезна за здравата мозъчна функция, но имаме нужда от по-строги и добре контролирани изследвания за интервенция, за да потвърдим тези първоначални констатации", каза Дамоасо.

  DOI: 10.3233/BPL-190084

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
  19 яну 2020
  Последни новини