Дълбокото дишане лекува

Възпалителните реакции играят централна роля в развитието и продължителността на много заболявания и могат да доведат до изтощаваща хронична болка. В много случаи възпалението е реакцията на тялото ви на стрес. Следователно, намаляването на реакциите на "борба или бягство" в нервната система и понижаването на биологичните маркери за стрес също може да намали възпалението.

Обикновено лекарите предписват лекарства за борба с възпалението. Въпреки това, има все повече доказателства, че друг начин за борба с възпалението е чрез ангажиране на блуждаещия (вагусния) нерв и подобряване на "вагусния тон". Това може да се постигне чрез ежедневни навици като йога и медитация или в по-екстремни случаи на възпаление, като ревматоиден артрит (RA) - чрез използване на имплантирано устройство за вагусна нервна стимулация (VNS).

Вагусният нерв е известен като "блуждаещ нерв", тъй като има множество разклонения, които излизащи от две дебели стъбла, вкоренени в малкия мозък и мозъчния ствол, които се скитат до най-ниско вътрешности в корема ви, докосвайки сърцето и повечето основни органи по пътя. Вагус означава "скитане" на латински. Думите vagabond, vague и vagrant произлизат от същия латински корен.

През 1921 г. немски физиолог на име Ото Лоеви открива, че стимулирането на вагусния нерв причинява намаляване на сърдечната честота, като предизвиква освобождаването на веществото, което той е монтирал Vagusstoff (немски за "Vagus вещество"). "Вагусовото вещество" по-късно е идентифицирано като ацетилхолин и става първият невротрансмитер, идентифициран някога от учените.

Вагустоф (ацетилхолин) е като успокоително средство, което можете да прилагате самостоятелно, като направите няколко дълбоки вдишвания с дълги издишвания. Съзнателното прилагане на силата на вагусния ви нерв може да създаде състояние на вътрешно спокойствие, докато опитомявате вашия възпалителен рефлекс.

Вагусният нерв е основният компонент на парасимпатиковата нервна система, който регулира отговорите на "почивка и усвояване". От обратната страна, за да се поддържа хомеостазата, симпатичната нервна система води до реакцията „борба или бягство“.

Блуждаещият нерв е първият начин на тялото да контролира възпалението. Когато възпалението се увеличо до степен, която иска изцеление, блуждаещият нерв му поставя спирачки и прави така, че да не излезе извън контрол.

Освен със справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, блуждаещият нерв отговаря за справяне със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… Иначе казано, блуждаещият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

Високият тонус на блуждащия нерв е здравословен, защото означава, че той е в състояние да поддържа ниско ниво на възпаление. 

Здравословният вагален тонус се показва от леко повишаване на сърдечната честота при вдишване и намаляване на сърдечната честота при издишване. Дълбокото диафрагмено дишане - с дълго и бавно издишване, е от ключово значение за стимулиране на блуждаещия нерв и забавяне на сърдечната честота и кръвното налягане, особено в периоди на тревожност.

Източник: Psychology Today

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини