Дълбокото дишане лекува

Възпалителните реакции играят централна роля в развитието и продължителността на много заболявания и могат да доведат до изтощаваща хронична болка. В много случаи възпалението е реакцията на тялото ви на стрес. Следователно, намаляването на реакциите на "борба или бягство" в нервната система и понижаването на биологичните маркери за стрес също може да намали възпалението.

Обикновено лекарите предписват лекарства за борба с възпалението. Въпреки това, има все повече доказателства, че друг начин за борба с възпалението е чрез ангажиране на блуждаещия (вагусния) нерв и подобряване на "вагусния тон". Това може да се постигне чрез ежедневни навици като йога и медитация или в по-екстремни случаи на възпаление, като ревматоиден артрит (RA) - чрез използване на имплантирано устройство за вагусна нервна стимулация (VNS).

Вагусният нерв е известен като "блуждаещ нерв", тъй като има множество разклонения, които излизащи от две дебели стъбла, вкоренени в малкия мозък и мозъчния ствол, които се скитат до най-ниско вътрешности в корема ви, докосвайки сърцето и повечето основни органи по пътя. Вагус означава "скитане" на латински. Думите vagabond, vague и vagrant произлизат от същия латински корен.

През 1921 г. немски физиолог на име Ото Лоеви открива, че стимулирането на вагусния нерв причинява намаляване на сърдечната честота, като предизвиква освобождаването на веществото, което той е монтирал Vagusstoff (немски за "Vagus вещество"). "Вагусовото вещество" по-късно е идентифицирано като ацетилхолин и става първият невротрансмитер, идентифициран някога от учените.

Вагустоф (ацетилхолин) е като успокоително средство, което можете да прилагате самостоятелно, като направите няколко дълбоки вдишвания с дълги издишвания. Съзнателното прилагане на силата на вагусния ви нерв може да създаде състояние на вътрешно спокойствие, докато опитомявате вашия възпалителен рефлекс.

Вагусният нерв е основният компонент на парасимпатиковата нервна система, който регулира отговорите на "почивка и усвояване". От обратната страна, за да се поддържа хомеостазата, симпатичната нервна система води до реакцията „борба или бягство“.

Блуждаещият нерв е първият начин на тялото да контролира възпалението. Когато възпалението се увеличо до степен, която иска изцеление, блуждаещият нерв му поставя спирачки и прави така, че да не излезе извън контрол.

Освен със справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, блуждаещият нерв отговаря за справяне със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… Иначе казано, блуждаещият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

Високият тонус на блуждащия нерв е здравословен, защото означава, че той е в състояние да поддържа ниско ниво на възпаление. 

Здравословният вагален тонус се показва от леко повишаване на сърдечната честота при вдишване и намаляване на сърдечната честота при издишване. Дълбокото диафрагмено дишане - с дълго и бавно издишване, е от ключово значение за стимулиране на блуждаещия нерв и забавяне на сърдечната честота и кръвното налягане, особено в периоди на тревожност.

Източник: Psychology Today

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020

Случаен виц

Последни новини