Иновативно лечение на болестта на Паркинсон в напреднал стадий в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Университетската болница „Св.Марина“ във Варна въведе иновативен метод на високотехнологично лечение на хора, страдащи от болестта на Паркинсон. Екип от лекари осъществи първата в болницата мозъчна симулация на човек, при когото болестта е напреднала.

Дълбоката мозъчна симулация за лечение на Паркинсон е многопластов и специфичен процес. Проф. Явор Енчев, който оглавява клиниката по неврохирургия, обяснява, че в началото терапията при това заболяване е свързана с приемането на лекарства. Това се случва през първите десет години. С напредването на времето обаче болестта прогресивно се развива и от медикаментите няма голяма полза. Това е времето, когато е най-подходящо да бъде направена дълбоката мозъчна симулация.

В мозъка се имплантират електроди, които се отвеждат подкожно до областта на подключицата, където се поставя пейсмейкър. От него се подават електрически импулси на определена честота и те стимулират мозъчните структури. Веднага след това болният усеща подобрение, а оплакванията намаляват. Месец след операцията по имплантирането човекът отново влиза в болница, за да бъде програмиран и активиран пейсмейкъра. Дават му устройство, което променя параметрите на електрическата стимулация (програматор) и го обучават да работи с него в дома си.

От „Св. Марина“ съобщават, че мултидисциплинарният екип, който осъществява дълбоката мозъчна симулация, е бил на няколко обучения в Inselspital Hospital в Берн. Варненският МУ и болницата си сътрудничат с нея от дълги години. С тази иновация клиниката покрива пълната гама от неврохирургични интервенции, които се правят в света.

Освен за болестта на Паркинсон методът е подходящ и при дистония и есенциален тремор, казва проф. Силва Андонова, която е началник на Втора неврологична клиника в „Св. Марина“.

От 2019 г. Здравната каса покрива изцяло скъпите устройства за подобен вид лечение на хората в напреднал стадий на болестта на Паркинсон и с дистония.

Източник: mu-varna.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
19 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
19 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
19 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
19 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
19 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
19 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
19 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
19 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
19 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
19 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
19 яну 2020
Последни новини